Нови Технологии

Кристин Лагард: Работим върху цифрово евро

Александър Главчев

Европейската централна банка (ЕЦБ) продължава изследванията си в областта на цифровото е вро и в близките седмици възнамерява да съобщи постигнатите резултати, съобщи Кристин Лагард, председател на институцията. По-нататъшните действия и възможностите за стартиране единна европейска криптовалута изискват публично обсъждане.

"Засега не сме взели решение за пускане на цифрово евро. Както и други централни банки внимателно изучаваме този въпрос, обяснява Лагард. Резултатите от тази дейност ще бъдат представени в близките седмици, след което ще стартира обществено обсъждане."

Ръководителят на ЕЦБ потврърди, че в случай на стартиране на цифрова европейска влута, тя ще се използва от жителите на ЕС включително за плащане в магазини. ЕЦБ за пръв път съобщи, че задълбочено изучава въпроса през януари 2020 г. Като главна причина за заинтересованост в тази област се посочва необходимостта от бързи евтини плащания, което играе важна роля при трансграничните преводи.

По думите на Лагард при всяка нова технологии, в това число дигиталните валути, е необходимо да се осъзнават потенциалните рискове, свързани с финансовата стабилност, личните данни и криминалната активност. Тя допълва още, че трябва също така да се разпознават и възможните перспективи за улесняване живота на хората чрез даване на възможност за развитие на иновациите.





© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X