Сигурност

Проучване на Acronis разкрива пропуските в сигурността по време на пандемията

Александър Главчев

Разработчикът на решения за киберзащитата Acronis публикува проучване, 92% от участвалите в което компании са споделили, вследствие на продължаващата пандемия от COVID-19 че са въвели нови технологии, позволяващи отдалечена работа, включително инструменти за съвместна работа на служителите, поверителност и киберсигурност на крайни устройства. Acronis Cyber Readiness Report разкрива, че тъй като хакерите са насочени към служителите, работещи отдалечено, фишингът, DDoS и видеоконферентните атаки са най-често използваните тактики. Докладът бе публикуван заедно с представянето решението Acronis Cyber Protect 15, което интегрира бекъп, възстановяване на информация след срив, антималуер защита, киберсигурност и инструменти за управление на крайни устройства

Няколко са ключовите изводи от Acronis Cyber Readiness Report, в който са взели участие 3400 глобални компании и служители, работещи дистанционно, вследствие на продължаващата пандемия от Covid-19:
  • 39% от компаниите са претърпели атака по време на видеоконференция през последните три месеца, тъй като служителите разчитат на приложения като Zoom, Cisco Webex и Microsoft Teams. Наскоро Cisco разкри уязвимост в приложението си Webex, която може да позволи на хакерите да отварят, четат и крадат ценно съдържание.
  • Атаките със зловреден софтуер като рансъмуер също са се повишили по време на пандемията като 31% от компаниите докладват за ежедневни кибератаки включително през месец юли, когато се твърди, че водещ производител на GPS технологии е платил 10 милиона долара в рансъмуер атаката WastedLocker. Acronis Cyber Protection Operating Centers (CPOCs) установха, че 35% от крайните устройства на клиентите са били изложени на атаки от зловреден софтуер в началото, когато все още са били в процес на внедряване на Acronis Cyber Protect.
  • Фишинг атаките се случват на много високо ниво, което не е изненадващо, тъй като в доклада се установява, че само 2% от компаниите вземат предвид филтрирането на URL адреси, когато оценяват решение за киберсигурност. Тези наблюдения показват, че служителите, работещи отдалечено, са уязвими от фишинг атаки - Acronis CPOCs откриха, че приблизително 10% от потребителите са кликнали върху злонамерени уебсайтове през май, юни и юли.
Според компанята новата 15-та версия на Acronis Cyber Protect идва в момент, когато компаниите се борят да защитят своите данни и инфраструктурата си от рисковете при новия отдалечен модел на работа.

Предизвикателството за организациите е, че управлението на защитата на данните във фирмената мрежа и всички тези нови устройства с помощта на множество различни решения е скъпо, сложно и отнема много време. Липсата на интеграция също създава пропуски в защитата на организацията, от която киберпрестъпниците се възползват.

"Картината на кибератаките се промени драстично през последните няколко години и особено през последните шест месеца. Традиционните самостоятелни антивирусни и бекъп решения не са в състояние да осигурят защита срещу модерните киберзаплахи, каза Сергей Белоусов, основател и изпълнителен директор на Acronis. Организациите, които се модернизират с интегрирана защита на данни и киберсигурност не само получават по висока сигурност, но и намаляват разходите си и подобряват ефективността си. Автоматизацията и рационализираното управление на Acronis Cyber Protect 15 дават възможност на всеки бизнес да намали риска, да избегне принудително спиране и да увеличи производителността на своя ИТ екип."

Една от основните характеристики на новото решение е базираната на изкуствен интелект поведенческа детекция, чиято цел е да спира атаки в самото им начало, да филтрира на URL адреси, да оценява уязвимости, да предлага и т.н.

По данни на компанията 10% от потребителите могат да кликнат върху злонамерени линкове, което води до фишинг атаки, но филтрирането на URL адреси в Acronis Cyber Protect блокира всички тези сайтове - защитавайки потребителите, техните устройства и данните на тяхната компания.От там са уверени, че цялостната киберзащита ще продължи да бъде жизненоважна и в постпандемичната обстановка, тъй като 88% от анкетираните служители, които работят дистанционно, очакват да продължат да работят по този начин до известна степен дори след приключване на пандемията.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X