Законодателство

ЕК обединява информацията от различните приложения за проследяване на контактите

Иван Гайдаров

Шест европейски държави започнаха тестване на платформа, предназначена за трансграничен обмен на данни между приложения за проследяване на контакти. Инициативата е част от усилията на Европейската комисия (ЕК) да ограничи разпространението на Covid-19.

В свое изявление, Комисията заявява, че тестовете на услугата за оперативна съвместимост са стартирали на 14 септември в Чешката република, Дания, Германия, Република Ирландия, Италия и Латвия и ще продължат до октомври, когато трябва да бъде пусната официално.

Платформата е разработена от T-Systems и SAP.

По време на тестовете, сървърите на бекенда на официалните приложения за проследяване на контакти в изброените държави ще комуникират помежду си през нов оперативен сървър.

В резултат на това ЕК очаква потребителите да могат да използват едно приложение, за да докладват за инфекция или да получават информация на цялата територия на ЕС.

Тиери Бретон, комисар по вътрешния пазар и услугите, подчертава, че пътуванията и "личния обмен" са "ядрото на европейския проект и единния пазар", като добавя, че порталът за оперативна съвместимост "ще спаси много животи".

По отношение на опасенията относно поверителността на данните, ЕК уверява, че събираната информация е криптирана и не позволява да бъдат идентифицирани конкретни хора.

По-рани европейският надзорен орган по защита на данните изрази предупреди за необходимостта да се балансира между възможностите за проследяване и поверителността на данните в този тип приложения, призовавайки разработчиците да гарантират, че защитата на личната информация е вградена по условие.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X