Кариера

Две първи награди връчиха организаторите на #GabrovoHackathon

Мария Динкова

Две първи награди бяха раздадени по време на финала на #GabrovoHackathon, който се проведе на 12 септември и събра на живо в Габрово отборите, менторите и партньорите в състезанието. Komitet.bg и KELVIN са двата отбора, които спечелиха голямата награда от 10 хил. лв. На второ и трето място журито класира съответно "ЕкоКултура" и Gabrovo is the Best.

В рамките на седем минути шестте отбора финалисти трябваше да представят разработените от тях мобилни приложения, насочени към разрешаването на конкретен проблем, недостатък или потенциал на община Габрово по една от трите теми КОД ЗЕЛЕНО, ГРАЖДАНИТЕ.НЕТ и ТУРИЗЪМ@ГАБРОВО. От своя страна 7-членното жури оцени предложенията по предварително изготвени критерии, сред които интерфейс, потребителско изживяване, мащабируемост и потенциал за развитие.

Komitet.bg
Отборът на Komitet.bg ще получат 10 хил. лв, осигурена от Община Габрово и габровските фирми "Сиентиа" АД, "Стемо" ООД и "Графиксофт" ООД. Той спечели журито със своето приложение, което свързва гражданите и градската управа, като позволява на едно място да се срещнат доброволческите и обществените инициативи. Целта на платформата е да осигури един дигитален мост, който да помогне за колективното развиване на идеи, за тяхното публично обсъждане и за насочването им към определени институции.

Създателите на приложението Мартин Павлов и Стоян Беров подчертават, че тяхното решение ще се справи с липсата на свежи идеи за развитието на града, както и с недостатъчния интерес от страна на гражданите към обществените обсъждания. През приложението всеки един потребител ще може да дава предложения за подобряване на градската среда, да коментира проектите на общината, както и да се включва в инициативи на други граждани.

Ментор на отбора беше софтуерният инженер Цветан Цветанов, който в момента в вицепрезидент на американската компания VELO3D - водещият доставчик на SpaceX за инструменти и процеси.

KELVIN
Другата първа награда от 10 хил. лв, която отиде при отбора на KELVIN, ще бъде финансирана от Innovation Starter. Христо Стоянов, Георги Къдрев и Георги Костадинов са разработили неинвазивно, интелигентно решение за превантивна медицина, което дава възможност за наблюдаване на тялото в домашна страна чрез анализ на термални изображения от изкуствен интелект.

Иновативното приложение позволява с термална камера да се сканира човешкото тяло и показва с различни цветове предполагаеми здравословни проблеми. За целта е използван изкуствен интелект, който сравнява термалните разлики между снимката на потребителя и шаблоните на напълно здрав индивид. Освен това в платформата могат да се отбележат допълните симптоми, както и демографска информация като възраст, пол и националност.

Към момента приложението може да се използва като асистиращ инструмент от лекари, но в бъдеще отборът предвижда изкуственият интелект да може изцяло да прави автоматична диагностика. В този смисъл решението може да се окаже особено полезно както за здравните заведения, така и за откриване на травми в спортните клубове, за предпазване на рисковите групи при пандемии, подобни на Covid-19.

"KELVIN се опитва да влезе в едно ново пространство, да комбинира индустрията на информационните технологии и индустрията на здравеопазването, като според мен това ще бъде ключът към един по-пълноценен живот. Началото на тази година ни накара да се замислим повече за здравето, как да бъдем единни и не на последно място как да бъдем иновативни, защото традиционните методи за борба с вируса не даваха нужните резултати. Затова решението на KELVIN идва точно на време, макар че не е насочено към коронавивруса. То дава възможността чрез термални снимки, използвайки изкуствен интелект и машинно обучение, да докараме диагностиката си вкъщи, на своя телефон", споделя техният ментор Ираван Хира, изпълнителен директор на Hewlett Packard Enterprise Bulgaria.


Две първи награди връчиха организаторите на #GabrovoHackathon


"ЕкоКултура"
Второто място в надпреварата извоюва отборът "ЕкоКултура", който ще получи наградата на Андрей Новаков - посещение на Европейския парламент. Създадената от Атанас Николов, Михаела Петрова, Мария Николова и Александър Матев платформа има за цел да се справи с все по-сериозния проблем с натрупването на отпадъци. Тяхното приложение насърчава рецииклирането и природосъобразното поведение, като за всеки правилно разпределен боклук потребителите получават точки, които могат да използват във вид на отстъпки при купуването на продукти и услуги, предоставени от отговорни към природата бизнеси.

Отборът планира в следващата година да продължи работа по приложението като създаде iOS версия и уеб платформа. Екипът се надява решението да бъде използвано и в други градове в страната. Според ментора на "ЕкоКултура" Христо Симеонов, който в момента е водещ архитект в IBM, платформа помага проблемът с отпадъците да се разгледа от две страни: не само как да се рециклира, но и как да създават по-малко отпадъци.


Две първи награди връчиха организаторите на #GabrovoHackathon


GabrovoIsTheBest
Третото място зае отборът GabrovoIsTheBest, който ще има възможност да се наслади на уикенд в Боженци, осигурен от МАИР "Боженци". Илия Неделчев, Пламен Димитров и Кремена Петкова разработиха приложението Exploring Gabrovo, което позволява на туристите на града да организират своя план за посещение на местните забележителности спрямо своето лично свободно време. Целта на екипа е да спести време на потребителите, като им даде най-необходимата информация за обектите на едно място.

За да получат своя план туристите трябва да въведат времевия диапазон, с който разполагат; разстоянието, което са склонни да изминат; бюджета, който са склонни да отделят; както и вида транспорт, който ще използват. След това те вече ще разполагат със списък със забележителности. Успоредно с приложението екипът вече е създал и сайт, който предлага същата възможност за генериране на план.

По думите на техния ментор Ивайло Братанов, бизнес анализатор от екипа отдел "Програмно осигуряване" в Лирекс БГ, приложението е една стъпка напред за туризма в Габрово. Отборът планира да добавя нови функционалности към приложението в бъдеще, да създаде iOS версия, а също така да използва изкуствен интелект и машинно обучение за оптимизация.


Две първи награди връчиха организаторите на #GabrovoHackathon


Останалите финалисти
За финала се класираха още два отбора, които ще получат подготвени комбинирани билети за посещение на туристически обекти в Габрово. CultureSquad, с ментор Йордан Пенев, софтуерен инженер от екипа в Лирекс БГ, представи своето приложение пътеводител TripSay, което помага на туристите да откриват ресторанти, кафенета, хотели и забележителности в града. Решението на Станислав Илиев, Юлиана Трифонова и Александър Попов се отличава със запомнящ се дизайн, използващ българската шевица.

Другият отбор финалист е GuardNet с участници Боряна Дянкова и Станко Станков, а техен ментор е Петър Шарков, изпълнителен директор на Училищна Телерик Академия. Екипът е разработил приложение, което използва невронна мрежа, за да открива атипично поведение и прояви на агресия. Чрез видеонаблюдението на града системата може по-бързо от човек да идентифицира нарушаването на реда и да изпраща уведомления до отговорните органи.

В журито участваха Таня Христова, кмет на Община Габрово, Светлин Наков, преподавател по информационни технологии, програмиране и разработка на софтуер; Леона Асланова, основател на Innovation Starter; Владимир Тодоров, съдружник в софтуерна фирма Grafixoft; Зорница Дженкова, учител по информатика и информационни технологии в ПМГ "Акад. Иван Гюзелев"; Мартин Заимов, изпълнителен директор и председател на борда на директорите на Регионален фонд за градско развитие; както и Васил Георгиев, отдел "Проекти и икономическо развитие" на Община Габрово.

"Искам да благодаря на всички отбори, които днес показаха колко много са се трудили и колко сериозно са подходили към задачата и предизвикателствата, които са избрали. Благодаря на менторите, които са помогнали тези прекрасни идеи да достигнат такава фаза на конкретика и на възможност още вдругиден да се прилагат в реалния ни живот и да ни помагат", коментира Таня Христова.

Състезанието стартира на 10 юли тази година и се проведе онлайн в няколко етапа. 16 отбора представиха своите идеи, а след първоначалната селекция към заключителния етап продължиха само шест отбора финалисти.
Самото събитие се организира от Община Габрово, Innovation Starter и Областен информационен център - Габрово. Негови партньори са: Технически университет - Габрово, Европейски информационен център "Европа директно" - Габрово, Хюлет Пакард Ентърпрайз, SoftUni, Лирекс БГ, Училищна Телерик Академия, FFW България, Музей "Дом на хумора и сатирата", ЕМО "Етър", Интерактивен музей на индустрията и медийният партньор DevStyler.

Инициативата е част от поредицата ежегодни събития на Gabrovo Innovation Camp, който стартира през 2016 като съвместна инициатива на президента Росен Плевнелиев, президента на Комитета на регионите на Европейския съюз Марку Маркула, кмета на община Габрово Таня Христова и Областен информационен център - Габрово. Gabrovo Innovation Camp бе отличен за национален победител в конкурса "Европейски награди за насърчаване на предприемачеството" през 2018 г.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X