Кариера

Тази седмица ще се проведе финалът на #GabrovoHackathon

Мария Динкова

На 12 септември (събота) ще се проведе финалът на #GabrovoHackathon, на който отборите, менторите и партньорите ще се съберат за първи път на живо в Габрово, за официалното представяне на мобилните приложения и избиране на победителите.

Състезанието стартира на 10 юли тази година и се проведе онлайн в няколко етапа. 16 отбора от цялата страна трябваше да разработят иновативни мобилни приложения, насочени към конкретен проблем, недостатък или потенциал на община Габрово по една от трите теми КОД ЗЕЛЕНО, ГРАЖДАНИТЕ.НЕТ и ТУРИЗЪМ@ГАБРОВО.

До финала достигнаха шестте отбора: ЕкоКултура, Komitet.bg, Kelvin, GuardNet, GabrovoIsTheBest и CultureSquad. Те ще се борят за голямата награда от 10 хил. лева, осигурена от Община Габрово и габровските фирми "Стемо" ООД, "Сиентиа" АД и "Графиксофт" ООД. Отборът, класиран на второ място в състезанието, ще получи наградата на Андрей Новаков - посещение на Европейския парламент, а третият ще има възможност да се наслади на уикенд в Боженци, осигурен от МАИР "Боженци". За останалите три отбора са подготвени комбинирани билети за посещение на туристически обекти в Габрово.

Победителите ще бъдат избрани от 7-членно жури, което ще оцени предложенията по предварително изготвени критерии. В него участват Таня Христова, кмет на Община Габрово, Светлин Наков, преподавател по информационни технологии, програмиране и разработка на софтуер; Леона Асланова, основател на Innovation Starter; Владимир Тодоров, съдружник в софтуерна фирма Grafixoft; Зорница Дженкова, учител по информатика и информационни технологии в ПМГ "Акад. Иван Гюзелев"; Мартин Заимов, Изпълнителен директор и председател на борда на директорите на Регионален фонд за градско развитие; както и Васил Георгиев, отдел "Проекти и икономическо развитие" на Община Габрово.

Събитието се организира от Община Габрово, Innovation Starter и Областен информационен център - Габрово. Негови парнтьори са: Технически университет - Габрово, Европейски информационен център "Европа директно" - Габрово, Хюлет Пакард Ентърпрайз, SoftUni, Лирекс БГ, Училищна Телерик Академия, FFW България, Музей "Дом на хумора и сатирата", ЕМО "Етър", Интерактивен музей на индустрията и медийният партньор DevStyler.

Инициативата е част от поредицата ежегодни събития на Gabrovo Innovation Camp, който стартира през 2016 като съвместна инициатива на президента Росен Плевнелиев, президента на Комитета на регионите на Европейския съюз Марку Маркула, кмета на община Габрово Таня Христова и Областен информационен център - Габрово. Gabrovo Innovation Camp бе отличен за национален победител в конкурса "Европейски награди за насърчаване на предприемачеството" през 2018 г.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X