Сигурност

Heficed: Опасността от предизвикани от пандемията кибератаки остава висока

Александър Главчев

Пандемията от COVID-19 засегна практически всички аспекти на човешкия живот - от здравето до жилищата и икономиката като цяло. С нарастващата несигурност относно бъдещето на физическите услуги и отдалечената работа много бизнеси и организации се възползваха от възможността да се прехвърлят онлайн и да положат допълнителни усилия за увеличаване на дигиталното си присъствие. Но това решение идва с множество предизвикателства, включително по-голям брой инциденти при киберсигурността.

Международната организация за криминална полиция (Интерпол) наскоро съобщи, че по целия свят корпорации, правителства и други критични инфраструктури продължават да страдат от злонамерени агенти, използващи фишинг, социален инженеринг, криптовируси и т.н. Световната здравна организация (СЗО) забелязава петкратно нарастване на цифровите атаки, насочени към нейния персонал и обществеността като цяло. Според Винсентас Гриниус, главен изпълнителен директор на Heficed, доставчик на мрежови инфраструктурни решения, скокът на кибератаките е недвусмислено свързан с пандемията.

"Настоящите събития създадоха нов набор от възможности за киберпрестъпници. Хакерите използват засилена зависимост от солидна мрежова инфраструктура и излагат своите недостатъци, които преди това може да са били отстранени, посочва Гриниус. Пазарът все още изпитва доста вторичен шок от първата вълна COVID-19 и докато прахът се уталожи надолу е малко вероятно измамниците да спрат да търсят слаби места, от които да се възползват."

Самата Heficed също е ставала обект на опити за хакване. От там отчитат, че общият брой на атаките е нараснал с 300% тази 2020-та, а от всички инциденти през последните две години 85% са се случили през настоящата. Според Гриниус подобно натоварване, макар и впечатляващо, не е било напълно неочаквано и е управляемо, но само с подходящи превантивни мерки.

"Определено забелязваме рязко увеличаване на злоупотребите и кибератаките по време на пандемичния период - продължава той. Обаче също така е ясно, че тази нова тенденция няма да изчезне скоро. Ето защо насочихме нашия фокус към засилване на управлението на бюрото за злоупотреби, включително смекчаване на DDoS атаки и разпределяне на повече човешки и инфраструктурни ресурси, за да бъдат приведени в съответствие с новата рискове."

Непрекъснатият прилив на кибератаки поставя важен въпрос - как ще прекрои дигиталния свят? Въпреки че е доста трудно да се предвидят постпандемичните тенденции, от Heficed отбелязат, че независимо от пандемията, киберсигурността трябва да остане сред основните приоритети както в момента, така и след преодоляването на вируса.

"Криза като тази увеличава бедствието и уязвимостта, които киберпрестъпниците имат за цел да използват, заключва Гриниус. Тъй като хакерите стават все по-усъвършенствани, ние също трябва да станем по-изобретателни, предсказуеми и адаптивни. Необходимо е онлайн общността да гарантира сигурността на хората и да разбере, че това, което се случва в интернет, често се превръща в реалния свят."





© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X