Бизнес

Цените на IP адресите ще се удвоят през следващите пет години

Александър Главчев

Недостигът на IPv4 ресурси и бавното навлизане на IPv6 може да удвои цените на IP адресите през следващите пет години, прогнозира компанията за ИТ инфраструктура Heficed. От там допълват, че през миналата година цените на IP адреси са нараснали с 35 на сто, достигайки 20-25 долара за бройка.

По думите на Винсентас Гриниус, главен изпълнителен директор на Heficed, този ръст може да се окаже предизвикателство за компаниите, които планират разширяване на своите дейности, особено на чужди пазари. "Ако тенденцията се запази, през следващите пет години можем да видим драстично увеличение на цените на IP адресите, евентуално дори удвояване в сравнение с настоящите", предупреждава той.

Недостигът на IPv4 и растящите цени са увеличили търсенето на услуги за лизинг на адреси, които могат да предоставят ценово ефективни временни решения за предприятията.

По думите на Гриниус в момента са налице около 822 млн. неизползвани IP адреси. Съществуват милиони други, които са притежание на корпорации, но не се използват. Междувременно, през следващото десетилетие, се очаква IPv4 да отстъпи място на IPv6 пространството, предлагащо многократно (октилиони пъти) повече възможни адреси.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X