Сигурност

94% от компаниите признават за изтичане на данни вследствие от Covid-19

Мария Динкова

90% от мениджърите в сферата на информационната сигурност споделят, че броят на кибератаките по света се е увеличил до безпрецедентни нива заради пандемията от COVID-19 и мерките за ограничаването ѝ. Това показват резултатите от ново глобално проучване на VMware "Организациите под заплаха"(Extended Enterprise Under Threat), проведено по поръчка на дивизията Carbon Black от независимата компания Opinion Matters през март и април 2020 г. В допълнение 94% от запитаните потвърждават изтичане на данните от организациите, а 80% наблюдават по-голяма комплексност на кибератаките.

Преминаването към дистанционна работа от вкъщи в резултат на COVID-19 е довело до разкриването на повече незащитени информационни пространства, което се явява и причина за зачестилите кибератаки, според 91% от респондентите. Заплахите за сигурността най-често се проявяват заради липсата на мултифакторна идентификация (29%). При 15.5% причината е свързана със зловреден софтуер, а при 13 % - с невъзможността за своевременни обновявания.

Едновременно с това, данните от проучването сочат драстично свиване на фишинг (кибер злонамерени посегателства) и рансъмуер (кибер атаки с цел изнудване). През октомври 2019 г. фишинг атаките са били причината за 34% от направените пробиви, а рансъмуер - 18%. Тази година се наблюдава спад до 6%. Променила се е и тактиката на киберпрестъпниците - от "където може да мине" към незабележимо доближаване до мрежата и активиране на дълготрайна упорита атака.

Специалистите по информационна сигурност прогнозират нуждата от допълнително финансиране срещу кибератаки. Това потвърждават и резултатите от проучването, като 96% от респондентите планират да увеличат разходите си за информационна защита в сравнение с 90% през октомври 2019 г. и 88% през февруари 2019 г.

Допълнителен риск от кибератаки крие използването на различни методи и компоненти при изграждането на информационната сигурност. Тази комплексност прави защитата неефективна и тромава при реакция. Ако до момента иновациите работят в посока идентификация и реакция срещу атака, днес вече говорим за нуждата от интегриране на защити в самата инфраструктура отвътре.

Самото проучване е проведено сред 3012 респонденти в Австралия, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Нидерландия, Скандинавските страни, Сингапур, Испания, САЩ и Обединеното Кралство. Ангажираните в проучването компании оперират в следните индустрии: финанси, здравеопазване, публичен сектор, ритейл, тежко производство, храни и напитки, горива, професионални услуги, медия и развлечения.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X