Нови Технологии

Разходите за изкуствен интелект ще скочат със 120% до четири години

Мария Динкова

През последните години станахме свидетели на увеличено внедряване на решения с изкуствен интелект, които революционизират индустрии и помагат на компаниите да постигат ръст. Повишаващия се обем и сложност на бизнес данните ще продължи да налага използването на AI през следващите години, водейки до скок в разходите за технологията.

Според данните, представени от BuyShares.co.nz, глобалните разходи за изкуствен интелект ще се увеличат със 120% и ще достигнат 110 млрд. долара до 2024.

33% ръст на AI разходите на годишна база въпреки пандемията
Компаниите по света използват изкуствен интелект, за да въвеждат иновации. Чрез автоматизация, дълбочинно обучение и обработка на естествен език могат да се подобрят ефективността, скоростта, процесите за взимане на решения и за прогнозиране на тенденции.

През 2015 компаниите и организациите по света са похарчили 5 млрд. долара за внедряване на AI системи в своите структури, разкрива докладът IDC 2020 Worldwide Artificial Intelligence Systems Spending Guide. Статистиката показва, че през 2019 тези стойности са вече 37, 5 млрд. долара, а скокът в инвестициите е 650% за четири години.

Тенденцията се запазва и през тази година, като се очаква организациите да вложат 50,1 млрд. долара в изкуствен интелект въпреки кризата около COVID-19. Според прогнозите през следващите години значителният ръст ще се запази.

През 2020 основните приложения на AI, които отговарят за около една трета от всички разходи тази годин, са в автоматизираното обслужване на клиенти, автоматизиране процеса на продажба, автоматизиране на наблюдението и превенцията на заплахи. Все пак данните на IDC разкриват, че автоматизирането на човешките ресурси, ИТ автоматизацията и фармацевтичните изследвания са най-бързо развиващите се приложения на технологията.

Търговията на дребно
Според доклада на IDC търговията на дребно и банковият сектор се очаква да похарчат най-много за AI решения през 2020. Компаниите в сферата на търговията фокусират своите инвестиции в подобряване на потребителското изживяване с чатботи и в решения за създаване на препоръки. Банките от друга страна ще продължат да инвестират в превенция на измами чрез AI.

Секторът на биотехнологиите, фармацията и биомедицинските компании има най-голям дял на организации, използващи изкуствен интелект, разкрива проучването AI-Powered Enterprise на Capgemini.

Статистиката показва, че 67% от компаниите, опериращи на този пазар са внедрили изкуствен интелект, докато други 33% са стартирали пилотни проекти.

На второ място се нарежда търговията на дребно, с 51% компании, прилагащи технологията. На следващо място е секторът на потребителските стоки с 44% дял.

Четвъртият водещ сектор е автомобилният, като 17% от компаниите успешно използва AI в своята продукция. Други 49% са внедрили отделни решения в своето производство с ограничен обхват. Телекомуникационната индустрия заема пето място съответно с 14% и 57%.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X