Нови Технологии

85% от компаниите са ускорили автоматизацията заради пандемията

Александър Главчев

Пандемията от коронавирус ускорява автоматизацията и роботизацията на работни процеси, което от своя страна ще увеличи търсенето на служители в отделите за информационна сигурност и анализатори на данни. Това са заключенията, до които са стигнали експертите на McKinsey, които са интервюирали 800 ръководители от най-високо ниво в компании с различни размери по целия свят.

Безпрецедентните ограничения за пътуване и физическо взаимодействие, както и промените в поведението на потребителите, са принудили организациите да променят начина си на работа. Цифровите трансформации са извършени не за месеци или години, а за броени седмици. Например 85% от анкетираните споделят, че техният бизнес е ускорил приемането на цифрова технология за контакти между служителите. Около половината от анкетираните също заявяват, че активно дигитализират каналите за взаимодействие с клиентите, включително чрез мобилни приложения и чат ботове. Около 35% от компаниите са дигитализирали допълнително своите вериги за доставки, като са свързали своите доставчици със съответните онлайн платформи.

о се отнася до технологиите, бизнес лидерите по целия свят отбелязват засиленото въздействие на роботиката, автономните превозни средства и софтуера с изкуствен интелект. "Тези тенденции се дължат на факта, че автоматизацията дава възможност да се намалят физическите взаимодействия. Освен това тя застрахова компаниите от последиците от икономическия спад, причинен от COVID-19. Още един плюс: роботите не се разболяват ", се казва в доклада на McKinsey.

Най-високите нива на автоматизация са регистрирани в сектора на финансовите услуги. 88% от организациите в този сегмент са увеличили броя на дигиталните проекти, значителна част от които са свързани с внедряването на изкуствен интелект. Това идва в отговор на увеличеното търсене на онлайн плащания и банкови преводи. Броят на изтеглянията на най-популярните мобилни финансови приложения е нараснал с около 20%.

Дори в среда на изключително бърза промяна, топ мениджърите са уверени в способността на своите организации да се справят с нея, използвайки цифрови инструменти. 82% от изпълнителните директори заявяват, че се чувстват уверени по пътя към нова реалност. Едно от откритията през 2020 г. за тях е била способността да въвеждат нови технологии много по-бързо, отколкото са смятали преди.

Следствие от това е, че 35% от анкетираните искат да наемат повече специалисти в областта на автоматизацията, изкуствения интелект и роботиката. Пазарни гиганти като Walmart, JPMorgan Chase и AT&T вече са създали програми за преквалификация на служителите си, които губят работните си места заради автоматизация в нови допълнителни умения в тази област.

При наемане на работа ръководителите вече предпочитат външни изпълнители и временни работници. 70% от участниците в проучването посочват, че че очакват това да се задържи поне за две години.





© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X