Изкуствен Интелект

AI разпознава кашлицата, предизвикана от COVID-19

Иван Гайдаров

В днешно време е лесно човек да се притесни, когато започне да кашля, чудейки се дали това е някаква настинка, просто прочистване на гърлото или COVID-19. Скоро обаче хората може да получат възможност за бърз отговор на този въпрос, благодарение на технологиите. Изследователи от MIT са разработили изкуствен интелект (AI), който може да разпознае кашлицата от COVID-19, дори ако човекът е безсимптомен. Тайната се крие в разработването на множество невронни мрежи, които могат да различават фините промени, характерни за новия коронавирус.

Една от невронните мрежи следи звуците, свързани със силата на гласа. Друга обръща внимание на емоционални състояния, които отразяват неврологичен упадък. Междувременно трета мрежа измерва промените в дихателните показатели. Всички те, заедно с алгоритъм, който следи за появата на мускулна деградация, отразена в начина на кашляне, оформят цялостната здравна картина на пациента.

В ранните тестове AI се представя много добре. След като екипът обучава своя модел върху десетки хиляди проби, технологията разпознава кашлицата, предизвикана от COVID-19, в 98,5% от случаите и 100% в случаите на безсимптомни пациенти.

Но учените поставят граници. Технологията не е предназначена за диагностициране на хора със симптоми, тъй като те могат да бъдат предизвикани и от други болести. А и все още хората не са стигнали до момента, в който ще се доверят на AI да даде крайната оценка дали са заразени или не. Въпреки това подобно лесно за използване приложение би могло да се използва като инструмент за предварителен скрининг на вируса.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X