Нови Технологии

Е-велосипеди на абонамент

Мария Динкова

Основателите на берлинското приложение за стрийминг на музика Soundcloud създават нов стартъп за е-велосипеди на абонамент. Те ще използват своя опит в изграждането на общност от ентусиасти, за да гарантират, че тяхното начинание е по-успешно от инициативите за споделяне на велосипеди, пише Reuters.

Идеята за стартъпа, наречен DANCE, се е родила преди коронавируса, но разпространението на пандемията ускорява навлизането на нови начини за придвижване в градовете, като все повече колелата са предпочитани пред автомобилите или градския транспорт.

"Всички сме развълнувани от възможността да трансформираме градовете, климата и здравето като повече хора стигат на работа с колело", коментират от DANCE.

Според основателите на стартъпа заради пандемията много градове се насочват към инициативи и политики за ускоряване изграждането на инфраструктура за микромобилност.

Продажбите на е-велосипеди процъфтяват особено в Европа, като над 30% от велосипедите, продадени в Германия през миналата година, са електрически. Също така от март градовете на Стария континент са изградили 930 км велосипедни алеи, отбелязват от Европейската федерация на велосипедистите.

За сравнение инициативите за споделяне на велосипеди се сблъскват с различни проблеми, включително вандализъм, кражби и изоставяне на колелата из градовете. За разлика от тях моделът на абонамента означава, че потребителите получават свой е-велосипед.

"Когато вече не искате велосипеда след няколко седмици или месеца, то можете да спрете абонаментната услуга и някой ще дойде да го вземе", обясняват от стартъпа.

Тази седмица инициативата стартира в Берлин с абонамент на цена от 59 евро. Същевременно средната цена при покупна на е-велосипед е около 2,300 евро.

От DANCE планират да излязат на международния пазар, след като усъвършенстват дизайна на велосипедите, приложението за смартфон и оперативния си модел.

Начинанието е подкрепено с 4,4 млн. евро от берлинския фонд за рисков капитал BlueYard, заедно с група предприемачи и индивидуални инвеститори.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X