Сигурност

Пиратските абонаментни услуги се превръщат в индустрия за милиарди

Мария Динкова

Незаконните абонаментни пиратски услуги в САЩ са се превърнали в индустрия за милиарди долари, която краде от създателите, заобикаля легитимните TV оператори и представлява риск за потребителите, показва съвместно проучване на Digital Citizens Aliiance и NAGRA. Изследването Money for Nothing разкрива как сложна екосистема от хиляди търговци - от кражбата на съдържание до легалния бизнес - осигурява незаконни пиратски услуги на поне девет милиона домакинства в САЩ.

Така наречените пиратски абонаментни Internet Protocol Television (PS IPTV) услуги представляват голяма американска индустрия. Докладът се фокусира върху по-малко известни аспекти на екосистемата, разглеждайки инфраструктурата, веригата за доставки, приходите и печалбите, както и моделите за рекламно финансиране. В иследването също така се повдигат върпосът за това как пиратството представлява личен и финансов риск за потребителя - от зарзяване с малуер до пиратски приложения за разпространение на незаконно съдържание, включително терористични канали.

"Когато става дума за пиратство, размерът на риска за потребителите, малките компании и други е право пропорционален на размера на индустрията. Именно и затова ние трябва да спрем разширяването на тази екосистема, преди тя да продължи да нараства. Този доклад подчертава как остарелите закони и липсата на внимание и фокус са позволили на крадците, хакерите и измамниците да създадат огромна престъпна компания", коментира Том Галвин изпълнителен директор на Digital Citizens Alliance.

"Разбирането на въздействието и тактиките, използвани в бизнеса на абонаментното IPTV пиратство, е първата стъпка в защитаването на съдържанието - най-ценния актив в медийната и развлекателната индустрия", смята Майкъл Шарп, директор в сферата на анализа на данни в NAGRA.

Money for Nothing разчита на десетилетния опит на NAGRA в разследването на това как пиратството се развива и разраства. Ето какви са отличителните черти на тази екосистема:
  • 9 млн. абонатите на стационарни широколентови услуги в САЩ използват пиратски абонаментни IPTV услуги. Те ги получават от поне 3,500 уебсата, страници на социални мрежи и онлайн магазини.
  • Този тип услуги създават в САЩ индустрия на стойност 1 млрд. долара. Всъщност цялата пиратска индустрия е много по-голяма, когато се включи продажбата на устройства за пиратско стриймване, използвани за получаване на съдържание, както и финансирането от реклами.
  • Тъй като доставчиците осигуряват тези услуги, без да плащат за програмиране за ключовите продукти, то те постигат печалби от 56% до 85%.
  • Екосистемата също така зависи и от законни играчи, включително услуги за хостване, за обработка на плащанията и социални мрежи. До каква степен тези легитимни играчи са наясно с ролята, която играят, не е ясно.
В допълнение в доклада се посочва как престъпниците гененрират периходи като си партнират с хакери за инсталирането на малуер в безплатни приложения, излагайки потребителите на риск от кражба на техните лични данни и финансова информация, от рансъмуер, от вируси за "копаене" на криптовалути и други.

"Имайки предвид, че някои играчи, предлагащи пиратски абонаментни IPTV услуги, открито се хвалят за своите печалби онлайн, то е ясно, че правоприлагащите органи не са тяхното най-голямо притеснение. Именно тук е мястото да поговорим за остарелите закони. Като се вземе под внимание, че пиратството не само води до загуба на приходи за създателите, но също така представлява риск за потребители, то е време сериозно да обърнем внимание на този черен пазар за милиарди долари", заключва Галвин.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X