Сигурност

Microsoft предупреди за руски, китайски и ирански кибератаки

Иван Гайдаров

Русия за пореден път се опитва да се намеси в президентските избори в САЩ, твърдят от Microsoft, като също така посочват Китай и Иран.

Атаките са насочени както към кампаниите на Джо Байдън и Доналд Тръмп, така и към други длъжностни лица и групи, свързани с изборите през 2020 г. "Това, което видяхме, е в съответствие с предишните модели на атаки, които са насочени не само към кандидати и служители в предизборната кампания, но и към тези, с които се консултират по ключови въпроси", пише Microsoft в свое изявление.

Microsoft отбелязва също така, че досега "по-голямата част" от хакерските опити, които компанията е идентифицирала, не са били успешни и са "спрени от инструменти за сигурност, вградени в нашите продукти". Но опитите продължават.

Руската група Strontium например са същите хакери, отговорни за кампанията за намеса в изборите през 2016 г. До момента Strontium е насочила атаки към над 200 организации, включително политически кампании и други групи, свързани със служители на републиканската и демократическата организация.

"Подобно на това, което наблюдавахме през 2016 г., Strontium стартира кампании за събиране на идентификационните данни за хора или компрометиране на техните акаунти, вероятно за подпомагане на събирането на разузнавателни данни или прекъсването на определени операции", казват от Microsoft и акцентират: "Много от целите на Strontium в тази кампания са пряко или косвено свързани с предстоящите избори в САЩ, както и с политически организации в Европа."

Що се отнася до Китай, Microsoft казва, че е открила "хиляди" атаки през последните шест месеца от група, която нарича Zirconium. Те са насочени към "хора, тясно свързани с президентските кампании в САЩ", както и към "видни личности в международната общност". Microsoft казва, че са засечени хора, свързани с 15 университета и 18 политически организации, които са били обекти на кампаниите на китайските хакери.

Атаките от Иран идват от група, наречена Phosphorous, която Microsoft "проследява от години".




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X