Нови Технологии

Европейският конкурент на Uber пуска електрически велосипеди в Париж

Мария Динкова

Приложението за споделено пътуване Bolt пуска електрически велосипеди в Париж, разширявайки своите услуги дори когато Uber свива своя бизнес, пише CNCB.

От европейския стартъп заявиха, че велосипедите ще бъдат достъпни на платформата на Bolt от сряда, като потребителите ще могат да отключат даден велосипед като сканират QR кода.

Това е сериозна инвестиция за компанията в така наречените услуги за "микромобилност", които бяха силно засегнати от пандемията от коронавирус. Според Bolt новата функционалност ще им допринесе възстановяването от кризата, след като продажбите паднаха със 75% през март.

"Нашата нова услуга за споделяне на е-велосипеди също така ще помогне да отговорим на търсенето на зелени средства за индивидуален транспорт, при което се наблюдава ръст заради постепенното излизане на европейските градове от ограничителния режим, въведен заради Covid-19. Ние вярваме, че тази миркомобилност трябва да бъде достъпна и на приемлива цена, особено в момент като настоящия, коментира Дмитри Пивоваров, директор за микромобилността в Bolt.

Компанията продължи да навлиза в нови продуктови сегменти след ребрандирането си през 2019 от Taxify в Bolt. Тя пусна своите първи е-скутери в Париж през 2018, а след това стартира и услуга за доставка на храна в Талин през август миналата година.

От Bolt допълват, че планират да стартират новата услуга за е-велосипеди и в други европейски столици по-късно тази година. Към момента стартъпът предлага наемане на скутери в 21 града в Европа.

Това разширение в дейността на компанията идва, след като Uber се отказа от хиляди електрически велосипеди и скутери след продажбата на своето Jump подразделение на Lime през май.

Bolt, чиито инвеститори включват германския производител на автомобили Daimler и китайския гигант Didi, наскоро беше оценена на 1,7 млрд. евро. От компанията посочват, че не са правили никакви съкращения на персонала по време на кризата от коронавирус, за да намалят разходите си - както се случи при техните конкуренти от Силициевата долина - въпреки това признават, че заплатите са били намалени с 20-30% през април и май.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X