Техавто

Tesla е най-скъпият автомобилен производител в света

Иван Гайдаров

Бизнесът с електрически автомобили на Илон Мъск надхвърли стойността на почти всяка компания в S&P 500, включително някои емблематични американски организации. Акциите на Tesla се повишиха с 4% в обедната в сряда и достигнаха нов рекорд от над 1,120 долара за акция. По този начин пазарната капитализация на Tesla вече е близо 210 милиарда долара, което прави производителя на електромобили най-скъпата автомобилна компания на планетата, изпреварвайки Toyota.

Tesla също така успява да надхвърли пазарната капитализация на компании като Coca-Cola, Disney, Cisco, Merck и Exxon Mobil. Така, към днешна дата в индекса S&P 500 има само 19 компании, които струват повече от Tesla. Една от тях е собственикът на CNN - AT&T.

Въпреки че Tesla не демонстрира нужното постоянство на резултатите, за да се присъедини към S&P 500, това все пак е важна крачка по пътя на развитие на компанията. Но оптимизмът по отношение на електрическите превозни средства не се ограничава само до Tesla.
Акциите на производителя на електрически камиони Nikola също отбелязаха ръст, след като компанията стана публична през юни чрез сливане със съществуваща публично търгувана организация. Към днешна дата производителят на електрически камиони струва близо 25 милиарда долара, което е повече от Ford например.

В същото време акциите на доставчика на електрически батерии Workhorse, който има дял в стартъпа Lordstown Motors, удвоиха цената си само в рамките на изминалата седмица.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X