Компютърен Хардуер

Intel възнамерява да пусне 7-нанометрови процесори през 2022 г.

Александър Главчев

Първите 7-нанометрови чипове за настолни компютри на Intel носят кодовото име Meteor Lake. Това обяви в Twitter японският ИТ ентусиаст Комачи Енсака, без обаче да поясни откъде се е сдобил с информацията.

Според HardwareLuxx тези процесори ще видят бял свят не по-рано от 2022 г. От Intel засега не коментира информацията. Ясно е обаче, че компанията възнамерява да внедри 7-нанометровата технология и в други сегменти, като настолният ще е сред последните. Към края на следващата година се очаква да бъдат представени видеоускорителите Ponte Vicchio със 7-нанометрови чипове, произведени по архитектурата Intel Xe.

Наличната информация за Meteor Lake е минимална, като ясно само, че те ще разполагат с x86 ядра, базирани на архитектурата Golden Cove. Интересно е да се отбележи, че в създаването ѝ участва Джим Келър, който до 2018 г. участваше в разработката на AMD Zen - архитектурата стояща зад чиповете от серията Ryzen.

Очаква се процесорите Meteor Lake да използват цокъла LGA 1700 и да поддържат DDR5 памет и интерфейса PCI Express 4.0. Преди това Intel трябва да пусне на пазара Alder Lake, които ще са подобни, но с използване на 10-нанометров технологичен процес. Във въпросната серия компанията възнамерява да реализира комбинация от високопроизводителни и енергоефективни ядра.

До 2022 г. Intel може и да завърши разработката на Meteor Lake, но не е сигурно, че ще успее да подготви прехода към 7-нанометровия процес. Към момента компанията изпитва трудности при преминаването към 10 нанометра. Все пак производството на такива чипове върви от миналото лято.

Според наблюдатели един от вариантите е производството да бъде поверено на друга компания. През ноември стана се появи информация, че първата партия Golden Cove чипове може да бъде произведена от Samsung, която вече е усвоила 7-нанометровия процес и в скоро време се очаква да завърши поточна линия за 5-нанометрови чипове.

За 5 нанометра говорят и в AMD, чиито всички съвременни чипове се произвеждат по 7-нанометров процес от тайванската компания TSMC. През 2022 г. AMD възнамерява да е преминала към 5 нанометра, като технологията е в основата на новата архитектура Zen 4.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X