Бизнес

Все по-малък дял за американските производители на китайския автомобилен пазар

Иван Гайдаров

През 2019 г. продажбите на Ford Motor в Китай бележат спад за трета поредна година. В рамките на изминалите 12 месеца компанията има по-малко от половината продажби, генерирани през 2016 г., в следствие на което обяви още по-негативни прогнози за представянето си на най-големия пазар на автомобили в света през 2020 г.

За миналата година Ford е продала 567 854 автомобила в Китай, което е с 26,1% по-малко на годишна база. Въпреки че това все пак е подобрение спрямо спада от 36,9% за 2018 г., общият брой на продадените превозни средства е стряскащо занижен в сравнение с 1,27 милиона продажби през 2016 г. Само през четвъртото тримесечие на 2019 г. продажбите на Ford са паднали с 14,7%.

Автомобилният производител обяви също така, че очаква пазарът на автомобили в Китай да продължи да се свива и през 2020 г. За да се справят с това предизвикателство, във Ford смятат да подобрят продуктовата си гама с "повече ориентирани към клиента продукти и по-добър потребителски опит".

Китайският автомобилен пазар се разраства от десетилетия, но през последната година и половина той се сви заради икономическото напрежение, което намали потребителското търсене, и по-строгите стандарти за вредни емисии.

Драматичният спад засяга главно американските марки. Ford и General Motors Co. са сред най-тежко пострадалите от ситуацията, заедно с местните компании, докато немските и японските производители разширяват пазарния си дял в Китай.

За 2019 г. GM заяви, че регистрира спад в продажбите от 15% спрямо година по-рано – което е и най-сериозното отстъпление на компанията на чужд пазар.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X