Интернет

Китай подготвя правила за дигиталните банки

Мария Динкова

Китай разработва първите правила, които ще обхванат операциите на дигиталните банки, съобщава Reuters, позовавайки се на свои източници. Целта на реформата е да се минимизира рискът във финансовия сектор и да се привлекат повече играчи на пазара, включително чуждестранни кредитори.

Очаква се новите условия да подпомогнат чуждестранните организации, които вече извършват операции в Китай – като Citigroup Inc, HSBC Holdings PLC и Standard Chartered PLC – позволявайки им да създадат отделни дигитални банкови платформи.

Промяната настъпва, след като дигиталните технологии, анализите на данни и изкуственият интелект трансфромираха пазара на финансови услуги в азиатската държава и наложиха преминаване от обработка на плащанията към продажба на инвестиционни продукти.

Въпреки дългогодишното си присъствие, досега много от чуждестранните организации се затрудняваха да постигат печалби в банкирането на дребно, тъй като трябваше да се конкурират с огромната физическа мрежа на местните играчи.

Различни групи, включително чуждестранни, в момента водят преговори с китайските власти относно новите правила. Разпоредбите ще им позволят да си партнират с технологични фирми за създаване на независими дигитални банкови платформи, отбелязва един от източниците на медията.

Очаква се на банките да бъде разрешено да притежават собствени мажоритарни дялове при изцяло дигиталните финансови организации, във връзка със стратегията на правителството да улесни достъпа на чужденците до широките финансови пазари на Китай.

Рамката, която ще покрие съществуващите дигитални финансови институции, включително тези на Alibaba Group Holding Ltd и Tencent Holdings Ltd, е първият цялостен опит за стандартизиране надзора над бързорастящия сектор на дигиталното банкиране.

От 2014 насам Китай е лицензирал четири дигитални банки, а другите азиатски икономики, включително Хонконг и Сингапур, също въвеждат изцяло дигитални финансови институции.

През август от централната банка обявиха, че разработват тригодишен план за финансово технологичния сектор. Все още обаче той не е публикуван, нито е обявено кога може да се очаква това да се случи.

До момента онлайн секторът обхваща малка част от банкиране, като активите на четирите дигитални банки достигат 56 млрд. долара в края на 2018, последните публикувани данни, което е 0,15% от общите банкови активи на Китай.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X