Софтуер

Защо големината няма значение в икономиката на приложенията?

Иван Гайдаров

Много хора приемат приложенията просто за даденост, вярвайки, че те съществуват, за да доставят удоволствие на отегчени тийнейджъри. Но това всъщност е сегмент от технологичния бранш, който процъфтява с всеки изминал ден и дава работа на над 530 000 души само в Европа. Но най-важното при него е, че от него полза има не само големият бизнес.

Никой не се интересува от телефона ти

Въпреки че някои потребители определят своята идентичност чрез устройствата си, всъщност подобно разбиране от страна на мобилната индустрия ще я заведе в грешна посока. Разликите между основните производители са в най-добрия случай незначителни, а за повечето хора въобще не съществуват. Понастоящем никой не се интересува от техническите спецификации на устройството, освен ако не се занимава със специфични дейности. В днешно време е важно какво може да се прави с това устройство.

Именно в това се състои и основното предизвикателство пред Huawei - компанията е на път да загуби значителен пазарен дял, защото не може да разчита на екосистемата на Android.

Сиди Диоп, директор по икономическите консултации в Deloitte, подчертава, че екосистемата всъщност е по-важна за потребителите, отколкото самото устройство. Ето защо Google и Apple харчат толкова много пари за създаване на инструментариуми, които да опростят създаването на приложения и култивирането на аудитория. Без екосистема от приложения, смартфоните не са нищо повече от едни скъпи джаджи.

Когато президентът Доналд Тръмп инициира поредица от мерки, които фактически сложиха край на отношенията между Android OS на Google и Huawei, той всъщност отряза пътя на китайската компания към цялата екосистема от приложения. Устройствата на Huawei вече няма да имат достъп както до корпоративни платформи като Gmail, YouTube, Chrome и т.н., така и до приложенията, разработени за Google Play Store.

Това е пагубно за Huawei, тъй като според изследване на Deloitte 88% от времето, прекарано от потребителите пред техните смартфони, е свързано с употреба на приложения. Ето защо Huawei изразходва 1,5 милиарда долара за разработване на собствена екосистема от приложения, но това при всички случаи ще отнеме време.

Икономиката на приложенията като еквалайзер

В икономиката на приложенията няма такова значение колко голяма е една организация. В нея са важни идеите. Скорошен доклад на Newzoo, компания за анализи на пазара на игри и е-спортове, подчертава, че сегментът за мобилни игри е една от най-многообразните екосистеми заради своята достъпност както за потребителите, така и за разработчиците. Крайните потребители могат лесно да изтеглят приложенията, докато разработчиците могат да създават идейно съдържание с ограничени ресурси.

Тези тенденции се ускоряват в правилната посока през последните години, благодарение на развитието на облачните изчислителни ресурси и съдействието на собствениците на операционните системи в полза на иновациите.

Положително въздействие на магазините за приложения

Положителното въздействие на магазините за приложения могат да бъдат разделени в две основни посоки. По отношение на потребителите, те са ефикасен канал за дистрибуция (това важи и и в посока на разработчиците), въвеждат стандарти за сигурност, дават рейтингова система и възможност за персонализация, а, не на последно място, и събират на едно място широка гама от приложения. Що се отнася до разработчиците, те получават канал, който им спестява редица разходи и им дава бърз достъп до широка аудитория.

Разбира се, програмистите могат да платят приложенията им да бъдат популяризиране и през други канали, но специализираните магазини са едно обединяваща платформа, която привлича потребителите с многообразието си. И тъй като те се доверяват в много по-голяма степен на наложени брандове като Android или iOS на Apple, вземането на решения за покупка става много по-лесно. Просто наличието на един продукт в каталога на магазините за приложения дава усещане за надеждност в очите на потребителите, а това позволява на разработчиците да си осигуряват приходи от идеи, които не биха могли да реализират през директните маркетингови канали.

Това, което си струва да се отбележи, е, че корпорациите разполагат с повече пари за разработване на идеи, което прави по-вероятно тяхно съдържание да пробие на масовия пазар, но редица истории за успех през последните години показват, че сегментът овластява в много по-голяма степен стартъп компаниите и МСП, отколкото останалите технологични ниши. Rovio създаде Angry Birds, Tinder даде нужната доза нормалност в онлайн запознанствата, а Spotify направо преобърна музикалната индустрия. Тези компании до съвсем скоро бяха съставени от по няколко човека.

Не променяй правилата твърде много

Една от най-големите заплахи за икономиката на приложенията е бюрокрацията.

Регулаторният пейзаж в тази сфера е обект на обсъждания в много региони, но в Европа ситуацията е малко по-различна. Европейската комисия има история на справянето с монополно поведение и злоупотребата с пазарно положение, но настройката на законодателството трябва да се извършва внимателно. Добрите намерения могат да имат лоши резултати и това е напълно реален риск.

Красотата на икономиката на приложенията днес е нейната простота. Не е нужно да сте многомилиардна корпорация, за да процъфтявате и оцелявате в този свят. Просто трябва да имате добра идея, а Google и Apple (скоро може би Huawei) са готови да улеснят реализацията ѝ, като и предложат възможност да достигне до потребители от цял свят.

Въпросът е дали тези собственици на платформи не получават прекалено голяма сила и дали ако е така, я използват отговорно. В момента Европейската комисия разследва Apple за антиконкурентно поведение заради жалби на Spotify. Услугата за стрийминг на музика твърди, че трябва да може да реализира приходи от приложението си по начини, които сметне за разумно, без да отговаря за това пред Apple или да плаща комисионна на App Store.

Тук бюрократите ще трябва да бъдат много внимателни през следващите месеци. Да, вероятно са необходими регулаторни промени, но понякога трябва да бъдат направени и известни отстъпки. Твърде строго отношение към Apple или необмислено решение в полза на компанията могат да доведат до сериозни проблеми.

Това е ходене по въже за регулаторите, тъй като магазините за приложения всъщност са мотор за генериране на стойност за много играчи. Възможно е да има някои елементи от тяхната работа, които не допадат на законодателите, но нетната печалба за икономиката на приложенията и общността на разработчиците, която процъфтява благодарение на специализираните платформи, не трябва да се неглижира. В противен случай регулаторната промяна може да прехвърли баланса на силите обратно към големия бизнес и тогава най-вълнуващият аспект на сегмента ще остане в историята.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X