Облаци

Google се отказва от спорен облачен проект

Робърт Христов

Google спря работата си върху платформата за облачни изчисления Isolated Region, услуга, предназначена за използване в страни и райони със строги регулации за контрол на данните, съобщи Bloomberg.

Според служители, работили по вече изоставения проект, инициативата първоначално е била насочена към Китай и е отхвърлена отчасти в отговор на геополитическото напрежение.Отбелязва се, че пандемията Covid-19 (коронавирус), също е фактор за решението.

В коментари, по-късно цитирани от Ройтерс, Google отрече, че проектът е бил затворен поради политически проблеми или в резултат на пандемията. а вместо това посочи, че са намерени "други подходи" за изпълнение на цели като управлението на данните.

Компанията също така поясни, че никога не е предлагала облачни услуги в Китай.
Isolated Region би позволил на компаниите и правителствата да използват Google за създаване на специфични, затворени облачни услуги, разделени от другите операции на световния технологичен гигант и под пълен контрол на самите клиенти.

Проектът очевидно е замислен за използване в области със строги правила за суверенитет на данните, включително Китай и Европейския съюз.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X