Сигурност

20GB вътрешни документи на Intel са изтекли онлайн

Мария Динкова

Американският производител на чипове Intel разследва изтичането на 20GB вътрешни фирмени документи, като някои от тях са конфиденциални или с ограничени права за достъп, пише ZDNet. Те са били качени онлайн в сайта за споделяне на файлове MEGA.

Данните са били публикувани от швейцарския софтуерен инженер Тил Котмън, който заяви, че ги е получил от анонимен хакер. Киберпрестъпникът твърди, че е проникнал в системите на Intel по-рано тази година.

Котмън е поличил изтеклите файлове, тъй като управлява популярен канал в Telegram, където редовно публикува случайно изтекли данни онлайн на големи технологични компании.

Анализ на ZDNet потвърждава достоверността на файловете. Те съдържат интелектуална собственост на Intel, която съответства на вътрешни дизайни на различни чипове. Данните включват технически специфики, продуктови ръководства и наръчници за CPU от 2016.

Нито един от изтеклите файлове не съдържа чувствителни данни за клиенти или служители на компанията. Все пак остава въпросът до какво други хакерът е имал достъп, преди да открадне и пусне тези данни.

От Intel обаче отричат компанията да е била обект на хакерска атака. Те предполагат, че човек с достъп до ресурсите в Resource and Design Center е свалил конфиденциалната информация без одобрение и я е споделил с швейцарския инженер. Intel Resource and Design Center е уеб портал, където компанията качва непублични технически документи за бизнес партньорите, използващи нейните чипове в своите продукти.

"Ние разследваме тази ситуация. Информацията изглежда, че идва от Intel Resource and Design Center, на който има информация за употреба за нашите клиенти, партньори и други външни страни с достъп. Смятаме, че човек с такъв достъп е свалил и споделил тези данни", се отбелязва в официалното изявление на Intel.

От ZDNet обаче пишат, че са получили копие на разговор между Котмън и неговия източник, в който предполагаемият хакер твърди, че е изтеглил данните чрез незащитен сървър, хостнат на Akamai CDN, а не чрез използването на профил в Intel Resource and Design Center.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X