Сигурност

Заради коронавируса банките станаха изключително зависими от ИТ системите

Мария Динкова

Европейската централна банка напомня на финансовите институции за тяхната уязвимост по отношение на ИТ и киберрисковете по време на пандемията от коронавирус, пише Finextra.

От ЕЦБ напомнят, че банките в региона са станали изключително зависими от ИТ системите заради здравната криза, която доведе до временно затваряне на клонове и въвеждане на работа от разстояние с безпрецедентен мащаб.

"Колкото повече банките разчитат на ИТ системите, толкова по-уязвими могат да станат на ИТ рискове. Следователно е особено важно да се гарантира цялостна ИТ защита и киберсигурност", коментират от ЕЦБ.

Картата на рисковете за 2020, начертана от ЕЦБ, поставя киберпрестъпленията и дефицитите при ИТ системите сред трите най-сериозни риска, пред които са изправени банковите системи в еврозоната.

През март ЕЦБ посъветва финансовите институции проактивно да оценят и тестват възможностите на съществуващите ИТ инфраструктури - особено в светлината на потенциално увеличение при кибератаките и на по-голямо разчитане на отдалечените банкови услуги. Банките също така бяха насърчени да оценят и риска от измами, насочени към техните собствени клиенти.

От ЕЦБ отбелязват, че според последния анализ на банковите ИТ рискове по-добре подготвени са тези институции, чиито членове на борда имат по-високо ниво на ИТ експертиза. Изследването също така разкрива, че много критични банкови услуги все още зависят от остарели системи и че използването на ИТ аутсорсинг се увеличава, като някои финансови институции се насочват само към един доставчик - ясен червен флаг за надзорните органи.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X