Нови Технологии

Заради Covid-19 експерти призовават централните банки да създадат дигитална алтернатива на кеша

Мария Динкова

Централните банки трябва да емитират дигитална версия на кеша, за да предотвратят "приватизацията" на парите и загубата на доверие в монетарната система, се посочва в нов доклад на изследователската група Positive Money, пише Finextra.

На фона на представянето на Libra на Facebook и пандемията от коронавирус, която допълнително намалява използването на физическия кеш, авторите на проучването смятат, че дигиталните валути на централните банки ще дадат на управляващите по-ефективни инструменти за подкрепа на икономиката и финансовата стабилност, особено във времена на криза.

Докато централните банки по света разглеждат различни възможности за емитиране на електронни пари, от Positive Money насърчават създаването на електронна версия на кеша, достъпна до всички през сметките в централната банка.

Идеята се изследва в детайли от редица централни банки, които обаче се опасяват от дестабилизиране на системата на търговските банки.

От Positive Money настояват, че дигиталните валути на централните банки увеличават финансовата стабилност, като осигуряват сигурна публична форма на пари и нарушават олигопола, който финансовите институции в момента имат върху дигиталните пари и разплащателните системи.

Също така в доклада се отбелязва, че дигиталните валути на централните банки ще улеснят правителствата при прилагането на парични политики като "хеликоптерните пари" или "количествено облекчаване на гражданите". Това ще позволи на централните банки да разпространяват новосъздадените публични пари директно на гражданите, вместо да минават през финансовите пазари.

Освен това по този начин ще се засили конкуренцията за депозити сред търговските банки. Например увеличаването на лихвените проценти, плащани за дигитални пари на централни банки, ще подтикне финансовите институции да повишат лихвите, за да привлекат депозити.

"Парите и монетарните системи не могат да съществуват без доверие. Като публична форма на пари, кешът осигурява надеждна основа, на която разчита цялата ни икономика. А нейния бърз спад, особено във връзка с кризата около Covid-19, може да доведе до разпадането на цялата система", коментира авторът на доклада, икономистът Константин Бикас.

"Политиците трябва да въведат дигитална версия на кеша, колкото е възможно по-скоро, ако искаме да избегнем приватизация на самите пари", допълва експертът.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X