Сигурност

Acronis: Как да увеличим сигурността на работното място у дома

Александър Главчев

Повечето компании не разполагат с достатъчен брой или могат да си позволят да осигурят лаптоп на всеки свой служител, работещ от дома си. Това означава, че хората са принудени да ползват лични устройства, с които да достъпват фирмени ресурси и системи. Ако доскоро ИТ отделите на много организации са се грижели за сигурността на основния и евентуално няколко локални офиса, то сега към тях на практика се прибавя броят служителите, изпълняващи препоръките за социално дистанциране, налагани от властите в много страни.

Така накратко бе описана настоящата ситуация по време на уебинар на тема ИТ сигурност, организиран от Acronis. По време на него от компанията дадоха практически съвети за увеличаване на сигурността при работа от вкъщи.

У дома човек няма как да разчита на ИТ отдела и сам е администратор на компютъра си. Всеки трябва например да следи дали софтуерът е ъпдейтнат до последната версия. Появяват се и нови предизвикателства - домашният компютър може да е използван и от децата, които често инсталират безразборно игри и всякакви други приложения.

Домашната мрежа също може да е рискова. Много хора не променят паролите и потребителските имена на рутерите, които закупуват за домовете си. Към техните мрежи пък се свързват не само компютри и мобилни устройства, но все по-често и всякаква умна техника - хладилници, телевизори, умни крушки, камери за видеонаблюдение и т.н. В условията на домашния офис дори потребителят да е уверен в служебния лаптоп е възможно слабото звено да се окаже някакво друго свързано устройство.

Кибер престъпниците вече се възползват от пандемията, предупреждават от Acronis. От там съобщиха за 7% ръст на атаките в края на феврруари и още 10 на сто увеличение само за първата седмица на март.
От компанията предлагат поредица от съвети, които би трябвало да се разглеждат не само като конкретни стъпки, но и като насоки за замисляне:
  1. Проверете паролата на домашния рутер и ако ползвате такава по подразбиране (от рода на "user" или "password"), то я променете.
  2. Уверете се, че връзката с фирмените системи е сигурна. Това най-често се постига чрез използване на VPN.
  3. Сложете парола на компютъра си и го заключвайте, когато не го ползвате, особено ако става дума за преносимо устройство. Този съвет може да звучи параноично, но според Acronis това е начинът за постигане постигане на правилната нагласа, така че сигурността да се превърне в навик.
  4. Използвайте антивирусен софтуер. Ъпдейтвайте приложенията, които ползвате.
  5. Използвайте сложни и различни пароли за различните услуги, които ползвате. Ако се затруднявате да помните всички - налице са специализирани мениджъри за пароли. Ако е възможно използвайте двуфакторна автентикация.
  6. Конфигурирайте отделни различни акаунти за операционната система, ако и други членове на семейството имат достъп до компютъра. Добра идея е да не смесвате личния и професионалния живот - ползвайте отделни профили за работа и забавление.
  7. Не споделяйте прекалено много в социалните мрежи. Дори забавна снимка на котката на колега, появила се в кадър по време на конферентен разговор, може да разкрие информация за местоположения, използвани софтуерни продукти или други данни, предупреждават от Acronis.
  8. Използвайте специализирани решения за съвместна работа. Продуктите от корпоративен клас са създадени с идеята да бъдат по-сигурни. Ако фирмата не предложи какво да се използва, то служителите сами ще прибегнат до несигурни публични услуги.
  9. Бекъпвайте данните си. Ако сте администратор, то криптирайте информацията на компютрите на служителите и проучете възможностите за дистанционното ѝ изтриване.





© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X