Изкуствен Интелект

Изкуствен интелект ще следи спазването на социална дистанция

Александър Главчев

Мобилни приложения за проследяване на контакти, които спомагат за ограничаване предаването на SARS-CoV-2, вече се използват вв много страни. Паралено с това Apple и Google се ангажират да предложат функционалност с такава насоченост, базирана на Bluetooth, директно в мобилни платформи на iOS и Android.

В идеалния случай системите за проследяване на контакти работят по следния начин: смартфонът изпраща специален сигнал чрез Bluetooth Low Energy на редовни интервали, които бива получавани от съседни устройства на други потребители. Ако сигналът е с определена сила, което показва малко разстояние между устройствата, то приложението запазва идентификатора на потребителя, който е бил наблизо. Така, ако по-късно бъде открито заболяване у един от хората, то с негово съгласие всички, които наскоро са били близо до него, получават уведомяване, че трябва да се подложат на изследване.

Редиза проучвания обаче показват, че BLE не позволява точно и надеждно определяне на разстояния поради особености на технологията. Сигналът може да бъде отразен от различни обекти, което да изкриви резултата.

Решение на проблема е предложено от международен екип от учени в статия, публикувана в научното издание Nature. Те отбелязват, че днес процесът на предаване на COVID-19 все още не е разбран, но се смята, че съществува висок риск от инфекция, ако двама души са на разстояние по-малко от два метра един от друг за повече от 15 минути.

Учените са провели експерименти с участието на няколко десетки души в среда с трудни условия за разпространение на радиовълни, записвайки силата на в продължение дълъг период от време. Използвайки тези данни, те са съставили обучителна извадка от данни за създаване класификатор, който да оценява риска от заразяване. След това системата е тествана на нови данни, като точността, с която изкуственият интелект определя вероятността предаване на вируса, достига 95%.

Учените са уверени, че широкото прилагане на разработената от тях техника ще позволи с течение на времето, когато се натрупат повече данни за предаването на коронавируса, да подобри и да прогнозира реалния риск от инфекция много по-точно и без да са необходими неетични експерименти с участието на истински заразени.





© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X