Бизнес

Слабите продажби на iPhone не са голям проблем, твърдят от Apple

Мария Динкова

Аpple обяви резултатите от последното тримесечие, но инвеститорите не харесаха данните. Акциите на компанията паднаха с 5%, макар че технологичният гигант надхвърли очакванията на "Уол Стрийт" както за печалбите, така и за приходите, пише CNBC.

Понижението вероятно се дължи на факта, че iPhone приходите са 26, 4 млрд. долара, което е с 20% по-ниско спрямо същото тримесечие миналата година.

Продажбите на Apple бележат спад в Китай предимно заради слабото търсене на iPhone, отбелязват от компанията. Приходите в Китай стигнаха 7,95 млрд. долара от 11,13 млр. долара предходната година, което представлява понижение от 29%.

Но ситуацията с продажбите на телефоните не е толкова лоша, колкото изглежда. Всъщност тази година новите модели на Apple бяха пуснати около месец по-късно от обичайното.

Така че отчасти слабите продажби може би се дължат на изчакването на потребителите на новия iPhone 12. Всъщност изпълнителният директор на компанията Тим Кук и финансовият директор Лука Маестри отбелязаха, че търсенето е било силно и се е увеличавало до средата на септември, когато обикновено Apple пускат новите модели.

"Това е много впечатляващо ниво на представяне, като се вземе под внимание, че тази година не пуснахме и не доставихме новите модели iPhone по време на тримесечието", приключващо в края на септември, заяви Маестри.

В допълнение от технологичната компания очакват ръст по време на празниците, а също така прогнозират и увеличение на продажбите в Китай. "Все пак ние надскочихме вътрешните очаквания в региона и потребителското търсене на iPhone се увеличи до средата на септември", коментира Кук.

Той допълва, че по-голям процент от приходите в Китай идват от новите модели телефони. "И това е причината числата за тримесечието да започват с знак мину", подчертава Кук. Той изрази увереност, че компанията ще отчете ръст през новото тримесечие.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X