Мнения

ICTalks, еп. 28: Дигитализацията и банките

Майя Бойчева-Манолчева

66% от банковите директори смятат, че технологиите ще продължават да ръководят банковия сектор през следващите пет години, показва ново проучване на "Икономист Интелиджънс Юнит" (анализаторското звено на "Икономист Груп"). 77% от допитаните са категорични, че използването на изкуствен интелект ще бъде разделителната линия между печелившите и губещите банки. Как се дигитализира една банка дискутираме в епизод 28 на ICTalks с Валентин Събев, експерт с дългогодишен опит в банковия сектор и банковата автоматизация. През годините е заемал постовете главен директор "ИТ" на ОББ, главен технически директор на NBG за Югоизточна Европа, създател е и на Виртуалната банка към Българо-американска кредитна банка, работил е и в ДСК

"Банката се дигитализира лесно и трудно. От една страна е лесно, тъй като банките са благодатна почва поради нематериалния характер на техните продукти и услуги. От друга страна е трудно, защото банките са стриктно регулирани и трябва да се спазват всички правни норми", смята той.

Според него в близките години ще се наблюдава масово навлизане на иновативните технологии като дигиталните пари, изкуствения интелект и др. Всички дейности ще бъдат покрити с компютърни системи, за да няма бели петна - процеси, които все още изискват хартия. Няма да се обръща внимание само на технологичните индикатори, но и на финансовите - каква е цената на една транзакция през различните канали, каква е цената на архивирането на един терабайт, каква е цената на поддържането на един гигабайт по дисковете, когато тази информация никога или много рядко се достъпва, каква е цената за трансферирането на гигабайта от едно място на друго. "Трябва да гледаме на ИТ дейността като на бизнес дейност. Дигитализацията ще бъде успешна, ако се развива по правилата на бизнес дейността. А степента на дигитализация зависи от степента на най-лошата дигитализация - въжето се къса на най-лошото място", категоричен е експертът.

И още - кои са останалите тенденции, които ще наблюдаваме при дигитализацията на банките? Кои са ключовите технологии, без които дигитализацията е невъзможна? И къде са българските банки на фона на световните по отношение на дигитализацията - чуйте тук.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X