Мнения

ICTalks #38: Майкрософт избра Гърция. Изпадаме ли от списъка на ИТ нациите?

Майя Бойчева-Манолчева

Миналата седмица дойде новината, че Майкрософт ще изгради три центъра за данни в Гърция. Инвестицията е в размер на 1 млрд. долара, а компанията ще осигури обучение на над 100 000 човека до 2025 година. Microsoft вече има центрове за данни в 26 държави, включително в 7 страни членки на ЕС. Представители на нашия ИТ сектор излязоха с позиция, че това е знак за изпадането на държавата ни от списъка на ИТ нациите. Защо Майкрософт избра Гърция? По тази тема дискутираме с Иван Гайдаров, редактор в сп. CIO и Computerworld в епизод 38 на подкаста ICTalks.

"Сигурно причините са много и повечето са под повърхността, но това, което се вижда над повърхността е че, в рамките на деветте месеца, през които са водени преговорите, голяма част от водещите местни компании са обявили готовност да използват Майкрософт, което няма как да не е наклонило везните", твърди Гайдаров.

Кои са другите причини Майкрософт да избере Гърция? Дали българската ИТ индустрия трябва да се притеснява? Не е ли вече страната ни достатъчно притегателна за инвеститорите? И изостава ли България реномето си на ИТ хъб - чуйте тук.


Последвайте ICTalks в Soundcloud, Spotify, iTunes или Google Podcasts.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X