Предприемачество

Къде се намират най-големите хъбове за климатични технологии

Мария Динкова

Със зачестяването на горещите вълни, сушите, опустошителните пожари и другите екстремни метеорологични събития по цялото земно кълбо - последствията от климатичните промени стават все по-видими. На този фон все повече се увеличават призивите за по-устойчиви решения за много аспекти от нашето ежедневие, а големите утвърдени компании се опитват да създадат дръзки и радикални решения. По този начин се проправя пътя за стартъпите да създават иновации и да преосмислят начина, по който се осъществяват процесите в дадена индустрия. Tesla е един добър пример за компанията, която печели в сфера, в която не би трябвало да има шанс, пише Statista.

Според скорошно проучване на PwC инвестициите с рисков капитал в стартъпи за климатични технологии, търсещи решения за намаляване на въглеродните емисии в глобалната икономика, се е увеличил значително през последното десетилетие. Данните показват, че тези стартъпи са привлекли повече от 16 млрд. долара финансиране миналата година, което е значително увеличение спрямо 500 млн. долара през 2013. Общо 59,5 млрд. долара рисков капитал е насочен към стартъпи, допринасящи за намаляването на глобалните въглеродни емисии.

Към момента района около залива на Сан Франциско е най-големият хъб за климатични технологии, тъй като базираните в него компании са привлекли финансиране на стойност 11,7 млрд. долара от 2013. Интересно е да се отбележи, че на второ място се нарежда Шанхай с 7,5 млрд. долара инвестиции в сферата. Третото място също принадлежи на китайски град, а именно Пекин с 6.6 млрд. долара. Едва след това са Лос Анджелис и Бостън съответно с 3,5 млрд. долара и 2,1 млрд. долара. Европа също присъства, макар и в дъното на класацията, с Берлин, където стартъпите са привлекли 0,9 млрд. долара рисков капитал.


Къде се намират най-големите хъбове за климатични технологии

© Statista






© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X