Бизнес

Глобалните разходи за ИТ - над $4 трлн. през 2021 г., 50% за софтуер и облаци

Александър Главчев

Въпреки че COVID-19 намали средните глобални разходи за ИТ през миналата година, много компании все пак бяха принудени да увеличат своите бюджети, за да се адаптират към новите оперативни изисквания и да подготвят служителите си да работят от вкъщи.

Според данни, представени от Aksje Bloggen, глобалните разходи за ИТ се очаква да се възстановят през 2021 г. и да достигнат над 4 трлн. долара до края на 2021 г., с 6% повече от преди началото на пандемията. Прогнозите за софтуерни и хостинг / облачни проекти ще представляват повече от 50% от общия бюджет на ИТ тази година.

Според проучване Spiceworks Ziff Davis миналата година хардуерните проекти са представлявали една трета от ИТ бюджетите сред купувачите на бизнес технологии. Налице са разлики в зависимост от размера на компанията. По-малките фирми, в които работят между до 99 души, отделят 35% от бюджета си за хардуер, в сравнение с 29% при компаниите с пет хиляди служители или повече.

Софтуерните проекти представляват средно 29% от общия ИТ бюджет. Хостваните / базирани в облак проекти и проекти за управлявани услуги са съответно с 22% и 15% дял.

Анализаторите отчитат, че кризата с COVID-19 е предизвикала значителни промени в глобалните ИТ разходи, като парите, разпределени за хардуерни бюджети, бавно са се вливали в други области.

Въпреки, че се очаква хардуерните бюджети да бъдат водещи и през 2021 г., техният пазарен дял ще спадне до 31% спрямо 35-те на сто през 2019 г. Статистиката показва, че 20% от компаниите планират да харчат своя хардуер бюджет за закупуване на лаптопи. За сравнение техният дял през 2020 г. е бил 17%. При настолните компютри и сървърите се очаква спад в търсенето, докато хардуерните решения за сигурност и външните хранилища на данни ще увеличат леко дела си в общите разходи.

Софтуерът представлява втората по големина категория с дял от 29 на сто от общите ИТ разходи - без промяна спрямо 2020 г. Проучването разкрива също, че всички продукти и услуги от тази категория се очаква да запазят същите или да увеличат дела си в общите бюджети. Около 12% от компаниите планират закупуване на софтуер за производителност. Техният дял миналата година е бил 10 на сто. Приложенията, специфични за дадената индустрия, са на второ място, също с 12% дял от сумарните разходи.

Статистиката показва, че хостваните / облачни услуги са третата по големина категория и ще представляват 24% от общите ИТ разходи през 2021 г. спрямо 21% през 2019-та. На четвърто място са разходите за управлявани услуги с дял от 16% през 2021-ва, спрямо 14% преди две години.





© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X