Бизнес

40% ръст на маркетинговите съобщения през 2021, предвиждат от Forrester

Мария Динкова

Нов доклад на Forrester Research прогнозира, че потребителите през 2021 ще получават огромен обем маркетингови съобщения и уведомления, докато компаниите се опитват да установяват по-директни отношения с клиентите на фона на пандемията и икономическия спад, пише CNBC.

Докладът Predictions 2021: B2C Marketing предвижда, че обемът на маркетинговите съобщения ще се увеличи с 40% следващата година, докато марките се опитват да задържат клиентите и да провокират нови покупки.

Данните също така разкриват и някои тенденции, които са породени от пандемията, но се очакват да продължат да влияят на маркетинга и през следващата година.

Дори последствията от коронавируса да утихнат следващата година, опитите да се достигне пряко до потребителите ще продължат - особено на фона на плановете на Google да спрат поддръжката на бисквитки на трети страни и промените на Apple, които ще повлияят на това как мобилните рекламодатели проследяват потребителите.

"През 2021 маркетинг специалистите трябва да се подготвят за една екосистема без бисквитки на трети страни и идентифициране на устройства - като в същото време се справят с безпрецедентна икономическа ситуация и намалени бюджети и персонал", се посочва в доклада.

В тази връзка вероятно марките ще харчат повече за лоялност и задържане на съществуващите клиенти. Привличането на потребителите да изберат оферти за лоялност или да пазаруват директно с приложение ще позволи на маркетинг специалистите по-лесно да изпращат персонализирани съобщения дори след промените, свързани с неприкосновеността на данните.

След като посещенията на магазините вече не е сигурна опция, марките ще се опитат да напомнят за себе си, търсейки нови начини за поддържане на комуникация с потенциалните клиенти.

В този смисъл експертите съветват компаниите да преустановят практиката за изпращане на директни маркетингови съобщения, които се получават от всеки един потребител в базата данни в определено време. Причината за това е, че този тип уведомления могат да бъдат досадни и неподходящи за клиентите.

Отговорът се крие в комуникация спрямо предишното потребителско изживяване - "На база на това как сте пазарували при нас преди или на база на това как сте общували с нас преди ние мислим, че този тип съобщение ще бъде подходящо за вас".

Други прогнози
От Forrester очаква също така, че компаниите ще намалят своите бюджети за традиционните корпоративни спонсорства следващата година, например за спортни събития заради ограниченото посещение на стадиони.

Според експертите обаче този канал за приходи и преди коронавируса е бил предизвикателен, тъй като не позволява точно да се измери възвращаемостта на инвестициите.

Анализаторската компания предвижда още, че маркетинг специалистите ще пренасочват средства към по-евтини възможности като е-спортове, за да продължат да достигат до голяма аудитория с по-гъвкави договори.

В допълнение компаниите ще фокусират върху своите усилия на по-локално ниво, като ще насочват своите съобщения и послания към потребителите от конкретни географски райони.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X