Бизнес

Gartner очаква сериозен ръст на ИТ разходите тази година

Мария Динкова

В един свят на отдалечена работа компаниите пренасочват своя фокус от осигуряването на дистанционното изпълнение на служебните задължения работа към подпомагане на иновациите, пише ITProPortal.

Очаквайки по-голяма икономическа стабилност тази година, Gartner прогнозира глобалните ИТ разходи да се увеличат с 8,4%. Това показва нов доклад на анализаторската компания, според който световните ИТ разходи ще достигнат 4,1 трлн. долара през 2021.

Освен това от Gartner предвиждат източникът на средствата за новите дигитални бизнес инициативи да бъдат предимно бизнес отделите, отколкото ИТ звената.

"ИТ вече не поддържа само корпоративните операции, както е традиционно, а напълно участва в доставянето на бизнес стойност", коментира Джой-Дейвид Лъвлок от Gartner.

"Не става дума само за тази трансформация на ИТ от бек офис до водеща за бизнеса роля, но също така и за промяната в значението на ИТ за фирмените финанси: от разход, който се поддържа, следи и понякога намалява, до източник на приходи", обяснява експертът.

Макар че се очаква всички ИТ сегменти да отчетат ръст през 2022, устройствата вероятно ще постигнат най-голямо увеличение (14%), следвани от фирмения софтуер (10%).

От Gartner смятат, че организациите ще пренасочат своите усилия от гарантирането устойчивостта на бизнеса към осигуряването на по-удобна, иновативна и продуктивна среда за служителите.

"Миналата година ИТ разходите приоритетно бяха използвани, за да се гарантира в рамките на седмици отдалечената работа. Със задържането на хибридния режим ИТ мениджърите ще се фокусират върху разходите, които позволяват въвеждането на иновации, а не само за изпълнението на задачите", уточнява Лъвлок.

Но това не означава, че усилията за постигане на оптимизация и намаляване на разходите ще отпаднат. От Gartner също така очакват различните индустрии да се възстановят с различна скорост, като банковите и застрахователните разходи ще надскочат тези при търговията на дребно и транспорта.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X