Бизнес

Apple на ръба на скандал с основния си производител?

Александър Главчев

Apple е на границата на скандал със своя основен производствен партньор Foxconn, пише сайтът TheInformation. Причината за това са многобройните опити на тайванската компания да измами партньора си, някои от които са успешни.

Според публикацията Foxconn се стреми да заблуждава Apple, тъй като е недоволна от финансовите си резултати. Докато първата се гордее с 40 процента брутен марж, нейният производствен партньор мери печалбата си с едноцифрени процентни пунктове, което го кара да прибягва до съмнителни методи за увеличаване на маржовете си.

Скорошен пример за нещо подобно касае таблетите iPad Pro от 2018 г. Няколко месеца преди премиерата, когато Foxconn е започнала производствените тестове на актуализираните продукти, е съобщила на Apple, че за да завърши цялата работа по тестването и производството на тези устройства са необходими повече работници.

В отношенията между двете редовните искания за допълнителен персонал отдавна са норма, но в случая с iPad Pro 2018 Foxconn явно е завишила недостига. В крайна сметка са били наето по-малко хора и по този начин компанията е получила повече пари от нея за покриване на преки разходи, отколкото са й били необходими.

От TheInformation цитират многобройни служители на тайванската компания, като се посочва, ч този случай не е прецедент. Foxconn е използвала подобни машинации и в миналото в опит да генерира повече печалба или да привлече нови бизнес направления от Apple, целейки да увеличи своите "тънки като бръснач" маржове.


Заигравки с конкуренти

Интересен случай, цитиран от медията, е свързан с 12-инчовия MacBook, който дебютира през 2015 г. и беше в продажба до юли 2019 г.

До Apple е достигнала информация, че Foxconn е позволила на служители на Google да посетят фабрика, която произвежда продукти на Apple, и че дори ги е "развела" по линията за шасита на MacBook 12 преди пускането му в продажба.

Apple е подала жалба до Foxconn е изискала от нея записи от системата за видеонаблюдение, но е получила отказ. Редно е да се отбележи, че случаят не е доказан.

За да увеличи печалбите си, Foxconn е използвала и оборудване закупено от Apple за работа с други клиенти. Като пример се посочва подобна ситуация с Huawei, един от основните конкуренти на Apple на пазара на смартфони, който в края на второто тримесечие на 2020 г. зае първото място на този пазар. измествайки Samsung на втората позиция и Apple - трета.

Foxconn е използвала радиочестотно оборудване, закупено от Apple, за да тества смартфони на Huawei. Не е ясно и дали става дума за еднократен случай.

Foxconn се опитва да рационализира производствения процес на Apple, и чрез други похвати за намаляване на разходите. Като пример се дава iPhone 7 от 2016 г. По време на неговото тайванците са подходили "творчески" към съкращаването на брака - вътре в някои бройки устройството са били установени липси на винтове, а в други - малки парчета метал, останали от производството на рамката. Според правилата на Apple такива телефони трябва да се разглобяват и рециклират, но Foxconn тайно ги коригира и ги изпраща на Apple, представяйки ги за чисто нови.


Възможни последствия

Apple и Foxconn все още не са коментирали публикацията в TheInformation. И двете компании са доста зависими една от друга - според MacRumors Foxconn произвежда 60% до 70% от общия брой iPhone-и годишно, докато Apple е най-големият клиент на Foxconn.

Все още не е известно какви точно ще се окажат многократните опити на Foxconn да заблудят Apple. През последните години Apple се стреми да облекчи зависимостта си от Китай и дори премести част от производството на iPhone в Индия, а сега пуснатите в тази държава iPhone официално се продават в Европа. Междувременно дори в Индия Apple работи с Foxconn, който е построил там свой собствен завод за iPhone.





© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X