Ит Лидери

Китайски технологични гиганти загубиха $254 млрд. пазарна капитализация

Иван Гайдаров

Китайските технологични компании са загубили почти 254 млрд. долара от пазарната си стойност за два дни, след като местният доминиращ в сферата на финансите регулаторен орган прие нови антитръстови правила за сектора.

Технологичният индекс ChiNext в Шенжен падна с 2,9%, а индексът Star 50 на Шанхай - с 2,7%, след като висш служител на Китайската комисия за регулиране на застраховането и банковото дело обеща да разгледа внимателно действията на финтех монополите.

Проблемите на китайските технологични акции стигнаха и до Хонг Конг, където индексът Hang Seng Tech падна с 5,4%.

Хонконгските акции на Alibaba поевтиняха с 8,3%, отнемайки 104 млрд. долара от пазарната капитализация на компанията. Нейните конкуренти от Tencent и JD.com губят съответно 5% и 8,8%, докато групата за доставка на храна Meituan - 6,5%.

Акциите на Xiaomi, която надмина Apple като третия по големина производител на смартфони в света, също бележат спад от 11,7%.

Засиленото регулаторно внимание към технологичните компании в Китай идва в момент, в който тези бизнес групи оказват все по-голямо влияние върху ежедневието в страната, където една пета от потребителските стоки вече се продават в платформите на Alibaba.

Миналата седмица китайските регулатори спряха първоначалното публично предлагане на Ant Group - дъщерна компания за разплащания и кредитиране на Alibaba - на стойност 37 млрд. долара, след като приеха нов проект на правила за онлайн кредитиране. Миналия месец пък Пекин публикува първия си проект на всеобхватен закон за защита на личните данни.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X