Интернет

ЕС призовава Facebook, Google и Twitter да предприемат повече действия срещу фалшивите новини

Мария Динкова

Две години, след като Facebook, Google, Twitter и другите технологични гиганти се съгласиха да въведат политики за справяне с дезинформацията, от Европейската комисия настояват, че трябва да се направи повече за по-голяма ефективност, пише Reuters.

Фалшивите новини, свързани с COVID-19, увеличиха призивите към социалните мрежи да бъдат проактивни, за да се справят с въпроса.

През 2018 компаниите, сред които е и Mozilla, подписаха кодекс в опит да предотвратят въвеждането на по-строги регулации. Впоследствие към групата се присъединиха също така Microsoft и TikTok.

Въпреки това има пропуски в кодекса, установени след оценка на резултатите през първата година на неговото действие, коментират от Комисията.

"Те могат да бъдат групирани в четири големи категории: непоследователно и непълно прилагане на кодекса между платформите и държавите членки; липса на единни дефиниции; съществуване на няколко празноти при обхвата на задълженията във връзка с кодекса; както и ограничения по отношение на саморегулацията", се отбелязва в доклада.

Заместник-председателят на Комисията Вера Йоурова призова за предприемането на повече действия с цел справяне с новите рискове.

"Тъй като също така сме свидетели на нови заплахи и актьори, сега е моментът да продължим напред и да предложим нови мерки. Платформите трябва да поемат по-голяма отговорност и да станат по-прозрачни. Те трябва да се отворят и да осигуряват по-добър достъп до данните", допълва Йоурова.

Очаква се Комисията да предложи до края на годината въвеждането нови правила, известни като Закон за дигиталните услуги (Digital Services Act), което ще доведе до увеличаване отговорността на социалните мрежите по отношение на съдържанието на техните платформи.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X