Бизнес

ByteDance преговаря с американските власти, за да избегне пълната продажба на TikTok

Мария Динкова

ByteDance води преговори с американските власти в търсене на възможни решения, които могат да позволят да се запази някаква форма на собственост върху американските операции на TikTok, така че да бъдат удовлетворени и регулаторите в Китай, и тези в САЩ. Тези възможности могат да включват например предоставяне на оперативния контрол върху данните в социалната мрежа на американска технологична компания, като потенциално се запази собствеността върху някои активи, отбелязва източник на CNBC.

Разговорите се водят вече от месеци, а ситуацията остава нестабилна. Също така все още не е ясно дали администрацията на президента Доналд Тръмп ще се съгласи на подобно решение.

По-рано от Белия дом определиха 20 септември като краен срок, до който китайската компания да обяви план за продажбата на операциите на TikTok на американска корпорация. Ако не бъде изпълнено това условие до 29 септември социалната мрежа ще бъде спряна в САЩ. Същевременно сключването на сделка трябва да бъде приключено най-късно до 12 ноември.

Компанията води преговори за продажбата на американските операции на Microsoft в партньорство с Walmart или на Oracle. Сделката беше почти завършена, като това накара изпълнителният директор на социалната мрежа Кевин Майер да си подаде оставката.

След това обаче напредъкът се забави, тъй като китайските власти въведоха нови ограничения върху технологични износ. В тази връзка може да бъде необходимо одобрението на Пекин, ако TikTok иска да продаде своя алгоритъм.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X