Интернет

Facebook стартира информационен център за климата

Мария Динкова

Facebook стартира информационен център за климата, за да подобри достъпа до надеждни източници за климатичните промени, след като критици обвиниха компанията за разпространението на дезинформация по въпроса, пише Reuters.

От социалната мрежа уточниха, че проектът ще бъде реализиран подобно на информационния център за Covid-19. Освен това компанията пусна и друга такава опция миналия месец във връзка с президентските избори в САЩ през ноември.

Новият инструмент ще бъде пуснат в САЩ, Франция, Германия, Великобритания, а вероятно в бъдеще и в други държави.

"Информационният център за климата е пространство във Facebook с ресурси от водещите в света климатични организации и с реални стъпки, които хората могат да предприемат в ежедневието си, за да се борят с климатичните промени", отбелязват от Facebook.

В центъра ще бъдат достъпни също така статии от популярни издадетели, както и други ресурси с новини по въпроса.

Според критиците социалната мрежа допуска статии с фалшиви твърдения, свързани с климатичните промени.

От компанията обясняват, че техен приоритет е справянето с дезинформацията, която може да доведе до незабавни последствия и вреди като фалшивите лекарства срещу коронавирус или реч на омразата, която може да доведе до насилие.

От Facebook обещават, че компанията ще продължи да премахва неправилните твърдения за климатичните промени, публикувани от политиците, въпреки че те често са сред най-популярното съдържание на платформата.

Компанията все още не е установила ефективността на информационния център, свързан с коронавируса, при справянето с фалшивите данни за пандемията. Според главния продуктов директор Крис Кокс 600 млн. души са кликнали върху инструмента, което според мениджмънта е сериозен успех.

От Facebook също така потвърдиха, че глобалните операции на компанията ще постигнат нулеви въглеродни емисии и ще използват 100% възобновяема енергия тази година.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X