Кариера

Разработчиците харесват работата от вкъщи

Александър Главчев

Технологичните компании по-бързи от другите внедряват прогресивни методи за дистанционна работа и това може радикално да промени труда на разработчиците на софтуер. Гиганти като Google и Facebook обявиха, че всички техни служители ще могат да работят от домовете си поне до 2021 г., а други, сред които Twitter и Slack, са готови да предоставят такава възможност за постоянно.

Ако тази тенденция се разпространи, то скоро на програмистите може да не им се налага да се местят, когато сменят местоработата си.

Анкети сред потребителите на кадровата услуга Hired в САЩ показва, че над половината от специалистите в тази област не биха се съгласили с понижаване на заплатата в случай преминаване към работа от дома. Много от запитаните са готови в подобна ситуация да се преместят в град с по-ниски битови разходи.

В базата данни за недвижима собственост Zillow вече се наблюдава тенденция на значително напускане на Сан Фанциско, където свободните жилища са се увеличили с 96 на сто спрямо миналата година.

Паралелно, географското разпределение на работната сила в много случаи е изгодно и за работодателите. На базата на този модел компаниите могат да намират кадри, които да работят в едри технологични центрове като Сан Фанциско, Ню Йорк и Лондон, където разходите са по-високи.





© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X