Интернет

Как да защитим децата онлайн?

Мария Динкова

След като настоящата ситуация ни принуждава да прекарваме повече време у дома, то неминуемо се оказваме доста често пред таблета, компютъра или телефона. Това важи в пълна степен и за децата, които търсят развлечение в технологиите.

Ако не бъде оказван обаче контрол, това може да се превърне в една опасно дейност, тъй като много престъпници се насочват именно малчуганите онлайн. В тази връзка експертите по сигурност от Specops Software дава 5 съвета как да защитим децата в дигиталното пространство.

Преди това обаче нека разгледаме как онлайн насилието и тормозът се отразяват на малките потребители.

"Онлайн тормозът може да засегне психическото здраве на вашето дете както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Децата, които са жертва на онлайн насилие, са изложени на по-голям риск от психологически проблеми и трудности при адаптацията в училище. Също така това може да се отрази в дългосрочен план върху самооценката на малчуганите", коментира психологът Лий Чеймбърс.

Освен това скорошно проучване от NICHD показва, че децата, които са тормозени дигитално, има по-голяма вероятност да развият депресия. В краткосрочен план подобно поведение може да ги накара да се чувстват ядосани, разтревожени, изплашени и изолирани, което може да се прояви под формата на затруднения в училище, промяна в поведението или настроенията.

Тъй като вече живеем в свързан свят и сме обградени от дигитални устройства, кибертормозът може да се случи навсякъде и по всяко време. Дори на местата, които приемаме за безопасни, все пак можем да станем жертва и невинаги е възможно да се разбере кой е виновникът. В допълнение възможността за бързо споделяне и разпространение може да доведе до градация в унижението към детето, което е обект на тормоза.

Ето какво съветват експертите:

1. Обсъждайте онлайн сигурността от ранна възраст
Трябва да образовате както себе си, така и детето за различните видове опасности, които дебнат онлайн, как могат да бъдат идентифицирани и какво се прави, ако си жертва. Особено важно е децата да бъдат научени да споделят и да ви информират, ако усетят, че нещо не е наред.

2.Познавайте поведението на своето дете
Когато децата станат жертва на онлайн тормоз или друг тип заплаха, то вие ще можете да забележите промяната в тяхното поведение. Дали не са станали по-апатични? В лошо настроение ли са, след като са използвали устройството? Именно това са детайлите, за които родителите трябва да следят.

3. Поставете правили и винаги се придържайте към тях
Като възрастен, вие трябва да държите контрола. Поставете граници за това какво детето може и не може да гледа онлайн. Също така можете да поискате от своя интернет доставчик да блокира всякакво порнографско съдържание. Освен това е особено важно да се ограничи времето на детето, прекарано пред екрана.

4. Следете какви устройства използва детето
За да можете да следите поведението на вашето дете онлайн, то е важно да знаете какви устройства то използва. Проверявайте от време на време историята в браузъра; уверете се, че няма достъп до опасно съдържание. В допълнение е добре да проверявате кошчето на компютъра, тъй като може там също да откриете изненадващи неща.

5. Използвайте опциите за родителски контрол
Повечето интернет доставчици предлагат опция за родителски контрол, които помагат да защитите детето. Важно е тази възможност да не се пренебрегва, напротив - възползвайте се от нея. Тя ще ви спести време и усилия от постоянното проверяване на определени сайтове, които могат автоматично да бъдат блокирани.

Как можем да защитим децата, без да нарушаваме тяхната самостоятелност?
Доста тънка е границата между контрола с цел защита на детето и нарушаването на неговото лично пространство.

"Никога не е лесно да се намери балансът между самостоятелността на вашето дете и безопасността. И след като нашите деца невинаги могат да споделят своите емоции на родителите, то възрастните трябва да следят за потенциални знаци, които да покажат, че става въпрос за онлайн тормоз. Следете за признаци като гняв или нервност след прекарано време онлайн. Може би децата избягват да говорят по темата и са потайни за своите устройства. Може би техният сън, апетит или радост към живота са се променили", коментира Чеймбърс.

Разбира се родителите винаги трябва до някаква степен да оказват контрол как децата използва технологиите. Отворената и честна комуникация е от съществено значение и помага на малчуганите да разберат, че родителят е там, за да ги защити, а не за да ги накаже. В тази връзка можете да обмислите инсталирането на приложения за родителски контрол, достъп до данните и следене на контактите на детето.

"Най-важното от всичко обаче е да изградим разбиране у децата, че ако станат жертва, те трябва да кажат на доверен възрастен колкото може по-скоро - и че няма да им бъде ограничено използването на интернет или самостоятелността, ако те са проактивни в комуникацията си с нас", допълва експертът.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X