Бизнес

Видео игрите помагат да се социализираме

Александър Главчев

Извънредното положение принуждава много хора да прекарват повече време от вкъщи от когато и да било. Това може да има редица негативни ефекти върху човешката психология и Световната здравна организация отбелязва важността да се грижим не само за физическото, но и за психическото си здраве. Видео игрите могат да ни помогнат да се чувстваме част от общност и според експертите могат да са инструмент в борбата с изолацията, както и да помогнат за психическото ни здраве. Експертите от LG Electronics събраха няколко позитива от игрите, които могат да са полезни по време на изолация, както и някои устройства, които да подобрят гейминг изживяването у дома.


Как помагат видео игрите

Видеоигрите осигуряват лесно достъпен начин да се свържем с други хора, да се състезаваме и да вкараме мозъка си в действие. Те предлагат интерактивно преживяване, което ни пренася от физическата ни среда, изпращайки мозъците ни "умствена ваканция". Чрез онлайн игрите можем да поддържаме връзка с приятели, близки и дори да правим нови познанства, тъй като срещаме много хора в киберпространството - в League of Legends, например, всеки месец има над 110 млн. играчи.

Интересен факт за онези, които смятат, че видео игрите са само за деца е, че средната възраст на играчите е 35 години - никога не е късно да се потопите в този свят.

Видео игрите помагат да се социализираме

Съществуват редица форми на поведение пренесени от реалния живот в игрите, такива са състраданието, работата в екип или споделеното стратегическо мислене. Ако искате да се възползвате упражненията за мозъка ви, които предлагат игрите, можете да избирате от редица видове игри. Според LG дори пъзелите като Tetris, могат да намалят депресията и стреса. В бавно развиващите се т. нар. ролеви игри (RPG) като The Sims или Monument Valley, ние можем да се идентифицираме с нашия игрален характер, давайки ни усещане за контрол, който липсва в ежедневието ни. В екшън игрите, например тези от жанра "Стрелба от първо лице" (FPS), е налице цикличност цикличност: играчът се учи, докато постигне резултати, и тези резултати могат да дадат чувство на удовлетворение. Тайната се крие в опитите: може да не сме успешни в началото, но работата, инвестирана в играта, дава плод, което е подобно на процеса на поведенческа терапия.

Според проучване на ирландския изследователски институт Lero, видео игрите могат да развият широк спектър от когнитивни умения, включително учене, запомняне, мислене и концентрация. Това е особено вярно за игри, които попадат в екшън категорията, като Call of Duty, League of Legends или Fortnite. В проучването са сравнени концентрацията, паметта, обработката на информация и способността за превключване между задачите на редовни играчи с хора, които не играят и геймърите получават невероятни резултати. Университетът в Женева също показа, че тези, които не са играли преди това, могат да подобрят когнитивното си представяне чрез екшън игри. На участници във възрастовата група от 60 до 77 години например когнитивните умения като памет, се подобряват след две седмици редовна игра. Така че играта може да задържи хората активни, независимо от възрастта им.


Рекорди по време на пандемията

През последните седмици много компании предоставиха игри си за безплатно ползване. Нищо не доказва ентусиазма на новите геймъри по-добре от факта, че безплатната игра Call of Duty Warzone, обявена на 10 март, вече има повече от 50 милиона регистрирани играчи. Според доклад от Verizon от 17 март, използването на видеоигри в САЩ се е увеличило със 75 процента след пускането на препоръките за ограничаване, а до 9 април този процент вече е 115.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X