Интернет

Марк Зукърбърг: Регулирайте ни като телекомите и вестниците

Мария Динкова

Онлайн съдържанието трябва да бъде регулирано със система, която е комбинация от съществуващите правила, използвани при телекомите и медиите, заяви изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг в събота по време на Мюнхенската конференция по сигурност, пише Reuters.

Той допълни, че социалната мрежа е подобрила своята работа за противодействие срещу онлайн намесата в изборите и е увеличила призивите си за регулиране на социалните мрежи.

"Наистина смятам, че трябва да има регулации на вредното съдържание... въпросът е каква рамка ще се използва за тази цел", коментира Зукърбърг.

По думите му в момента съществуват две рамки, които се прилагат: от една страна това са вестниците и съвременните медии, а от друга е моделът на телекомите. Във втория случай данните само минават през компаниите, но те не са "отговорни, ако някой каже нещо вредоносно по телефонната линия", допълва изпълнителният директор.

Facebook и социалните мрежи, включително Twitter и Google са поставени под сериозен натиск по-добре да се справят с правителствените и политическите групи, използващи техните платформи да разпространяват фалшива и подвеждаща информация.

Зукърбърг заяви, че сега компанията му наема 35 хил. души, които преглеждат онлайн съдържание и прилагат мерки за сигурност.

Тези екипи и автоматизираните технологии на компанията в момента спират над един милион фалшиви профили всеки ден, разкрива Зукърбърг, допълвайки, че "голяма част се откриват в рамките на минути от регистрацията".

"Нашият бюджет днес е много по-голям в сравнение от цялостните приходи на компанията, когато станахме публични през 2012 и разполагахме с милиард потребители. Горд съм с резултатите, но ние определено ще останем бдителни", допълни изпълнителният директор на Facebook.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X