Законодателство

Facebook иска "демократични" регулации за технологичните гиганти

Иван Гайдаров

Изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг призова западните държави да ръководят процеса по разработването на нови регулации за технологичните гиганти. По думите му те трябва да са базирани на модел, основан на демократични ценности, за да се противодейства на по-ограничаващата рамка, разработвана в Китай.

По време на дебат с Тиери Бретон, европейски комисар за вътрешния пазар, Зукърбърг заявява, че е "все по-ясно", че частни компании като Facebook не трябва да бъдат оставяни да решават сами какво съдържание е позволено да се публикува в интернет и "трябва да има по-независим управление".

Зукърбърг изрази опасения, че някои страни могат да бъдат изкушени да приемат "наистина опасния" модел, въведен в Китай, който според него дава на правителството повече контрол върху данните и по-малко зачитане на правата на човека.

"Най-добрият антидот би бил ясна регулаторна рамка от западните демократични страни, която можем да покажем, че работи добре и да наложим като алтернативен глобален стандарт", смята Зукърбърг, според когото въпросът не е дали ще бъдат въведени регулации, а чия рамка ще бъде основополагаща.

Преди това от Facebook поискаха от регулаторите помощ около критичните въпроси за преносимостта на данните.

В отговор, Бретон призова Зукърбърг да не чака нови насоки за управление, когато се налага да действа. По думите му технологичните компании могат да използват знанията си за европейските ценности, за да "разберат как трябва да се държат". Според него ще са необходими години за разработването на нови правила, като през това време е много важно да се наблюдават процесите, които биха накарали регулаторите да затегнат законодателството.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X