Бизнес

Twitter позволява на някои служители "завинаги" да работят от вкъщи

Мария Динкова

Twitter ще позволи на някои от служителите си да продължат да работят от домовете си "завинаги", пише CNN.

Решението е свързано с факта, че някои от приложените мерки за справяне с пандемията могат да доведат до ново нормално за корпорациите в САЩ, дори след края на здравната криза.

От Twitter не уточняват кои позиции ще могат да се възползват от възможността, но допълват, че последните няколко месеца на дистанционна работа показват как това може да се приложи в мащаб.

"Ако нашите служители са на позиция или в ситуация, която им позволява да работят от вкъщи и те искат да продължат да го правят завинаги, ние ще позволим това да се случи. Ако не са, то нашите офиси ще ги приветстват и ще бъдат взети допълнителни предпазни мерки, когато сметнем, че е безопасно да се върнем", коментира Дженифър Кристи, вицепрезидент в Twiiter.

Компанията не очаква да отвори повечето си офиси или да провежда бизнес пътувания преди септември. Социалната мрежа също така отмени всичките си вътрешни фирмени събития за 2020 и има вероятност да продължи с мярката и през 2021, се отбелязва в изявлението.

Новината за Twitter идва на фона на увеличаващия се брой компании от Силициевата долина, които досега се надпреварваха за възможностите на своите офиси. Сега обаче изглежда се състезават кой ще предложи по-дългосрочна възможност за работа от разстояние при продължаващата здравна криза.

Facebook и Google потвърдиха миналата седмица, че ще позволяват на много служители да продължат да работят от вкъщи до края на годината. От своя страна Amazon отбеляза, че персоналът на компанията ще може да работят от вкъщи поне до началото на октомври.

Някои от технологичните гиганти, следващи примера на Twitter за работа от разстояние за неопределено време, начинанието няма да се окаже особено изгодно. Компании като Apple и Google например инвестираха милиарди в офис пространства през последните години.

Междувременно промяната на начина на работа при Twitter се отразява и в наемането на нови служители. Социалната мрежа планираше да увеличи кадрите си с 20% тази година, но заради пандемията тя преустанови плана в опит да контролира "общия ръст на разходите", като назначава само в критични области като отделите за инженерство, продукти и сигурност.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X