Бизнес

Защо Китай няма да посегне на Apple

Иван Гайдаров

Apple едва ли ще стане обект на реакция от китайското правителство по отношение на новото американско законодателство, насочено срещу Huawei, въпреки заплахите, публикувани от местни медии, коментират експерти пред CNBC. Причината - производителят на iPhone има добри отношения с Пекин и индиректно чрез своите производствени партньори наема стотици хиляди работници във втората по големина икономика в света. Това са фактори, които биха могли да осуетят намеренията на Китай да предприеме действия срещу компанията.

В петък, САЩ предприе стъпки за прекъсване на доставките на чипове за Huawei в глобален мащаб, представяйки регламет, според който чуждестранни фирми, използващи американски софтуер или оборудване за производство на чипове, трябва да получат специален лиценз, за да доставят части на китайския технологичен гигант. Това законодателство ще засегне и тайванския производител TSMC - основен доставчик на чипове за Huawei - и може да нанесе голям удар на производителя на мрежово оборудване, коментират експертите пред CNBC.

В отговор Китай е готов да предприеме "мерки за противодействие", твърди близкият до официален Пекин Global Times, позовавайки се на "източник, близък до китайското правителство".

Изданието, което чессто се свързва с Комунистическата партия на Китай, обяви, че тези мерки могат да включват вкарване на някои американски компании в така наречения "списък на ненадеждните дружества". Към момента не е ясно какви организации включва този списък, тъй като не е публикуван официално. Това обаче е инициатива, за която Китай говори от миналата година, след като Huawei попадна в "черен списък" на Министерството на търговията на САЩ, известен като Entity List.

Списъкът от мерки може да включва и "налагане на ограничения или започване на разследвания на американски компании като Qualcomm, Cisco и Apple за противоречия с китайските закони и разпоредби по отношение на киберсигурността и антимонополното право", пише Global Times.

И трите компании отказват коментар към момента.

Рискове за веригата за доставки в Китай, работни места

Производителят на iPhone е една от малкото американски технологични компании, които постигнаха успех в Китай през последните няколко години, като продажбите в региона Голям Китай представляват около 16% от общите на компанията през март. Но Китай не е от критично значение за Apple само заради приходите. Повечето iPhone се сглобяват от производствения му партньор Foxconn, а страната е критична част от веригата на доставки на технологичния гигант. В същото време Foxconn наема стотици хиляди китайски работници.

Тъй като преместването на производството извън Китай не е лесна задача, американските технологични компании, включително Apple, вече разглеждат редици други страни като Индия и Виетнам за новите си производствени локации. Миналата година Apple се очакваше да започне тестове за производство на своите AirPods във Виетнам и поиска доставчиците да проучат преместването на 15% - 30% от мощностите си от Китай към Югоизточна Азия.

Китай със сигурност няма да иска да рискува да ускори този процес.

"Китай вече е изправен пред силни ветрове, тъй като компании като Apple гледат да си създадат производствени алтернативи", обяснява пред CNBC Нийл Шах, директор на научните изследвания в Counterpoint Research, и добавя: "Така че, ако Китай тръгне срещу Apple и косвено срещу Foxconn, това допълнително ще ускори изнасянето на голяма част от производството на американската компания извън страната."

Едновременно с това, Apple има 42 магазина в Китай и множество партньори, които разпространяват продуктите ѝ. На всичкото отгоре миналата година Apple заяви, че има 2,5 милиона разработчици за своята платформа, които се подвизават на китайския пазар. Откакто App Store стартира в страната през 2010 г., местните разработчици са спечелили над 200 милиарда юана (28,1 милиарда долара).

"Apple има огромен пряк и косвен принос към китайската икономика. Затова Пекин ще трябва да помисли повече, преди да тръгне срещу Apple", казва Шах.

Връзки с Пекин

Apple също така е изградила добри отношения с властите в Пекин, обяснава Пол Триоло, ръководител на геотехнологичната практика на Eurasia Group.

"В страната може да тръгнат определени действия на бойкот срещу американски компании, но не и срещу такива с висок профил като Apple, които имат много добри отношения с местните и централните власти", категоричен е Триоло пред CNBC.

Това не е първият път, когато Apple попада в престрелката между Вашингтон и Huawei. Миналата година, след като Huawei беше включена в "черен списък" на САЩ, хиляди китайци в социалните медии застанаха зад компанията и заявиха, че вече няма да купуват продукти на Apple. Но изглежда, че заявките в социалните медии нямат особен практически ефект върху компанията.

Всъщност Apple е много внимателна по отношение на начините си на работа в Китай, където цензурата е сериозна и властите често искат от компаниите да премахват съдържание, което правителството не харесва.

Миналата година например Apple отстрани приложение за картографиране от своя App Store, което беше използвано от антиправителствените протестиращи в Хонконг, след като китайските държавни медии излязоха с надпис: "Помага ли Apple на бунтовниците да предизвикват повече насилие?"

През 2017 г. пък компанията премахна няколко VPN приложения, които са необходими на местните потребители за достъп до сайтове, които са блокирани в Китай, като Google и Facebook.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X