Компютърен Хардуер

И Samsung готви лаптоп с мобилен процесор

Александър Главчев

Samsung Electronisc може да стартира производство на ноутбуци, базирани на собствени процесори от серията Exynos, използвани и в нейни смартфони. Според WCCFTech дебютът на първия подобен продукт може да се случи обозримо бъдеще.

По предварителни данни в основaта на първия лаптоп с мобилен процесор на Samsung може да за застане задаващият Exynos 1000 (работно име). Той ще захранва бъдещите топ смартфони на марката, серията Galaxy S21, която се очаква през първото тримесечие на 2021 г.

Exynos 1000 може да е първият 5-нанометров чип на Samsung, като компанията е на практика напълно готова да с този производствен процес. Корейците се стараят да не изостават от Apple, която до края на 2020 г. се очаква да се сдобие със собствен 5-нанометров процесор (A14), произвеждан от TSMC.

Според WCCFTech технически трудности при разработката на Exynos 1000 може да отложат официалния дебют на чипсета за 2021 г. Задаващият се процесор може да е с графично ядро, разработено от AMD. Samsung oбяви сътрудничеството още през лятото на 2019 г. От AMD пък коментираха, че първите съвмeстни продукти ще се появят не по-рано от идната година.

През юни 2020 г. прогноза за скорошен дебют на лаптопи с мобилни процесори на Apple прогнозра анализаторът Мин -Чи Куо, който рядко бърка за плановете на компанията. Apple обяви, че възнамерява да се откаже от процесорите на Intel в своите бъдещи ноутбуци. Пърите такива може да видят бял свят през последната четвърт на настоящата година.

Samsung, за разлика от Apple, не разполага със собствена операционна система за персонални компютри и ще продължи сътрудничеството си с Microsoft. Още от 2017 г. Windows 10 съществува във вариант за ARM архитектури, когато на пазара се повиха компютри на HP и Asus, оборудвани с процесори Snapdragon.

Не е изключено примерите на Apple и Samsung да стимулират и Qualcomm да създаде нов чипсет, предназначен за компютри. В момента компанията разполага с един такъв продукт - Snapdragon 8cx, показан за пръв път в края на 2018 г. Той продължава да се използва в компютри с Windows 10.

Не на последно място трябва да се припомни, че и AMD може да започне производство на ARM чипове. През юни 2020 г. се появи информация, че първият ѝ такъв продукт, носещ кодовото име Ryzen C7, може да дебютира през 2021 г.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X