Компютърен Хардуер

Чиплетите вдъхват нов живот в Закона на Мур

Александър Главчев

Законът на Мур, разбира се, все още не е мъртъв, но "предпенсионната" му възраст вече се усеща. Набиращият популярност нов подход при проектирането и интеграцията на полупроводникови елементи, т.нар. чиплети (chiplets), обаче обещават да върнат отрасъла към предишния си темп на развитие.

Според оценки на анализаторите от Omdia световният пазар на микрочипове, за производството на които се използват чиплети, трябва да нарасне девет пъти от 2018-та до 2024г. - от 645 млн. до 5,8 млрд. долара.

Законът на Мур гласи, че благодарение на усъвършенстването на полупроводниковите технологии броят на транзисторите, които могат да се поместят на в силициев чип, се удвоява на всеки две години. През последните години обаче този срок се разтегли до около две години и половина. Причината е, че миниатюризацията става все по-трудна и се сблъсква с физически ограничения.

Чиплетите предлагат възможност за замяна на традиционния единен силициев кристал с няколко по-малки модула, които са разположени в унифициран корпус и си взаимодействат чрез специализирани връзки. Този подход позволява позволява значително увеличаване на броя на транзисторите в сравнение с тези в монолитен микрочип.

Десетилетия подред Законът на Мур задаваше цикъла на проектиране на нови решения за в технологичната сфера. Всички, от разработчиците на софтуер до проектантите на системи и инвеститорите, се водеха от неговия ритъм. Благодарение на чиплетите, не само микроелектрониката, но и всички които зависят от нея, получават надежда за завръщане към обичайния темп на развитие.

Чиплетите активно се "взимат на въоръжение" от производители на системи с висока степен на интеграция - микропроцесори от типа "система на един кристал" (system on chip - SoC), на графични процесори и програмируеми логически матрици (FPGA). Сегментът на микропроцесорите е най-големият пазар за архитектурния подход. Очаква се оборотът на такива продукти ще се увеличи с 451 млн. долара през 2018-та до 2,4 млрд. долара през 2024г.

Основни иноватори в тази област са двата най-големи производители на процесори - Intel и AMD. Първият е и член на организацията Open Compute Project, която управлява проекта Open Domain-Specific Architecture (OCP ODSA). Той има за цел да се създават стандарти и технологии за внедряване стратегии за разполагане на елементи в един корпус.

Очаква се, че занапред продажбите на чиплети ще нарастват, като до 2035г. оборотът от такива решения ще достигне 57 млрд. долара. По-голямата част от този ръст е за сметка на хетерогенни системи, включващи в себе си различни елементи - централни процесори, графични ядра, чипове за сигурност, ускорители на изкуствен интелект, контролери за Интернет на нещата и т.н.

Разбира се, сами по себе си чиплетите няма как да спасят Закона на Мур. Те обаче представляват иновационен подход, който помага да се създават нови архитектури, стратегии за проектиране и материали. Той обещава формиране на по-конкурентна среда, съставена от различни участници.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X