Предприемачество

Работодателска организация на иновативния бизнес обръща поглед към НСТС

Иван Гайдаров

"Няма по-подходящ момент иновативният бизнес с висока добавена стойност, със своя ангажимент към образованието и високия си процент на растеж да заеме своето активно място в социалния диалог. Да отиде на още по високо ниво на партньорство както със съсловните организации, така и с държавата. Този бизнес е абсолютно ключов в контекста на динамичната световна обстановка и ролята на България в нея". С тези думи председателят на Българска работодателска асоциация иновативни технологии (БРАИТ) и Аутомотив клъстер България - Иван Михайлов - представи амбициите на новоучредената работодателска организация на иновативния бизнес в България за участие в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) по време на пресконференция в БТА. На нея бяха очертани основните приоритети на организацията и мотивите, с които тя иска да се включи в разговорите на тристранката.

"Ние искаме повече инвестиции в интелигентни технологии и образование и сега е най-подходящия момент да заемем своето място и гласът ни да бъде чут. Всички членове на БРАИТ са посланици на българската интелектуална и индустриална мощ. На възможностите, които стоят пред нас като държава", обясни Иван Михайлов, след което добави: "Ние представляваме високотехнологичния бизнес, обединен в една по-амбициозна организация, която се стреми да подпомогне експертния диалог в икономическата и социалната сфера. Гласът на високотехнологичния бизнес трябва да бъде чут там, където се формира конкурентноспособността и където българската икономика може да регистрира растеж. Няма по-подходящ момент една такава организация да мине напред и да стане член на Съвета за тристранно сътрудничество, където този диалог се води."

История и представителство

Въпреки че е сочена като нова работодателска организация, БРАИТ всъщност е наследник на Асоциацията на бизнес клъстерите, учредена през 2009 г. като юридическо лице с нестопанска цел (каквито са и всички останали работодателски организации). През последните десет години асоциацията се фокусира основно върху развитие на клъстерните политики, обединяване на водещите клъстери и участие в европейски проекти, които според председателя ѝ са довели до много иновации в българската икономика. "Организацията естествено еволюира в БРАИТ - по-широка платформа, обединяваща редица иновативни бизнеси и образование, в това число автомобилна индустрия, ИКТ сектора, рудодобива, възобновяема енергия и др. Наши членове са компании като BOSCH, VMware, SAP и други водещи бизнес организации, развиващи индустрията на знанието", изброи още председателя на БРАИТ.

Според статистиката, представена по време на пресконференцията, членовете на БРАИТ генерират 8,24% от БВП на страната, обединявайки всички сектори на икономиката в 114 общини. В същото време компаниите в асоциацията стоят зад 80% от растежа на българската икономика.

"В този ред на мисли БРАИТ е ключът към големи инвестиции, които предстоят в момента. Световните аутомотив инвестиции са на стойност около 300 млрд. долара. Именно сега е момента чрез нашата организация, в диалог както с други заинтересовани страни, така и с правителството, България да седне на масата за преговори поне за част от тези инсвестиции", категоричен е още Иван Михайлов.

Проблемът

Въпреки че по думите на учредителите си БРАИТ отговаря на всички законови изисквания за членство в НСТС със своите 70 000 работни места, 24 икономически сектора и 1 800 компании, организацията среща съпротива от страна на някои от останалите работодателски организации в съвета и по-специално от страна на КРИБ. Според ръководството на бившата Асоциация на бизнес клъстерите обаче претенции към нея са неоснователни.

"През 2018 г. се създаде специален регистър на работодателските организации, но измененията предвиждаха, че той не се прилага по отношение на синдикални и работодателски организации, които към момента на влизането му в сила имат това качество. Те нямат задължението да се вписват в този списък. Ние сме организация, която използва изключението, предвидено от законодателя. БРАИТ категорично изпълнява всички критерии за членство в Националния съвета за тристранно сътрудничество", сигурни са от асоциацията, посочвайки и основните си приоритети: "Нашата мисия е да бъдем партньор по отношение на подобряването на условията за предприемачество и бизнес в тон със световните практики. За нас е важно да работим за предвидимост, устойчива данъчна политика, икономически климат, насърчаване на по-добра социална среда, подобряване на състоянието и достъпа на българските компании до международни продукти и финансови инструменти, образование и т.н. Тези неща са важни за бизнеса, който генерира висока добавена стойност."

"Сега е момента с ресурсите, които имаме, да привлечем още инвестиции и да помогнем на сегашните инвеститори да продължат своята дейност в една комфортна среда и да изградят екосистема около себе си. Това ще доведе както до повишаване на нивото на заплащане, така и до ускоряване на икономическия растеж във всички сектори в страната. Всички инвеститори очакват предвидима инвестиционна среда и тук диалогът с правителството е ключов", обобщават от БРАИТ.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X