Ит Лидери

ИТ фирмите влязоха в нова работодателска организация - БРАИТ

Владимир Владков

Новата работодателска организация Българска работодателска асоциация иновативни технологии - (БРАИТ) е подала документи за участие в Националния съвет за тристранно сътрудничество, съобщиха от самата организация. Тя е била създадена още в началото на т.г., наследявайки "Асоциация на Бизнес Клъстерите", учредена още на 30 октомври 2009 г. по чл. 5, ал.1 от Кодекса на труда, добавя Иван Михайлов, председател на УС на БРАИТ и директор на развойния център "Вистеон Електроникс България".

В новата работодателска асоциация участват редица ИТ асоциации, включително БАИТ и БАСКОМ, както и Аутомотив Клъстер България, Индустриален клъстер електромобили, ИТ клъстерите "Клъстер изкуствен интелект България", "Клъстер информационни и комуникационни технологии", "Клъстер Информационни и комуникационни технологии Бургас", "Клъстер Информационни и комуникационни технологии Пловдив", "Клъстер Мехатроника и автоматизация", редица клъстери в областта на енергетиката. Досега в Националния съвет за тристранно сътрудничество от страна на бизнеса участваха КРИБ, АИКБ, БСК и Съюзът за стопанска инициатива.

"Стремежът на организацията е да допринесе за експертния диалог по икономическата и социална политика на страната, като засили гласа на високотехнологичния бизнес, който формира конкурентоспособността на българската икономика, създава продукти с добавена стойност и е в основата на растежа", обяснява от БРАИТ. Оттам смятат, че именно в сегашния момент на световна икономическа криза Националният съвет за тристранно сътрудничество се нуждае от фокусиране върху възможностите и перспективите, които модерният иновативен бизнес предлага. БРАИТ ще работи с всички членове и партньори в "тристранката" за "предвидимост и устойчивост на данъчната политика, подобряване на взаимодействието между бизнеса и образователните институции, улесняване на достъпа на българските компании до международните продуктови, финансови и инвеститорски пазари, привличане на ключови международни стратегически инвестиции с потенциал създаване на местни екосистеми от доставчици, както и създаване на публични и частни стимули за предприемачество в сферите на иновативните технологии."
Сред водещите членове на БРАИТ са българските клонове на големи световни корпорации в ИКТ сферата, включително Bosch, SAP, SITEL, Sensata, Visteon, VM Ware, FESTO, YAZAKI, Adecco, Melexis, Imperia Online и много други. Фирмите, които са дали пълномощно на БРАИТ, са генерирали приходи, равняващи се на 8.24% от БВП на България, а дейностите им се развиват в 114 български общини.

Асоциацията представлява работодатели с близо 70 000 служители, в 24 икономически сектора, на общо 1800 водещи български компании, всеки от които е подал индивидуално пълномощно за представителство. "Много от нашите членове за първи път се доверяват на работодателска организация да представлява техните интереси и за първи път в историята си предоставят съответното индивидуално пълномощно. БРАИТ отговаря и на всички юридически критерии в Наредбата за определяне на реда за установяване наличието на критериите за представителност на организациите на работниците и служителите и на работодателите. Бидейки създадена през 2009 г., Асоциацията е със статут на работодателска организация в заварено положение съгласно преходните разпоредби в Закона за изменение и допълнение на кодекса на труда /обн. ДВ, бр 59 от 2018/. В този смисъл БРАИТ изпълнява всички критерии в еднаква степен с настоящите членове на Националния съвет за тристранно сътрудничество", пише в писмото на асоциацията.

Според БРАИТ, текущата световна икономическа криза с почти хомогенна динамика е уникален шанс за България да се възползва както от процесите на near-shoring, така и от анти-цикличното развитие на определени икономически сектори. "Много от членовете на асоциацията са интегрална част от световните доставки за индустрии като автомобилната, ICT и енергийната, което ги позиционира като играчи с капацитет да разширят собственото производство, да привлекат търсене към местни производители и да съдействат за увеличаване на доходите и подобряване на социалния климат в страната. В този дух БРАИТ ще си сътрудничи с всички членове на НСТС с цел подобряване на бизнес климата в България, ускоряване на икономическият растеж в страната, подобряване на доходите и материалното благоденствие на всички български граждани", добавя председателят на УС на БРАИТ Иван Михайлов.

Снимка на Gerd Altmann от Pixabay




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X