Предприемачество

ТУ – София откри нова лаборатория по вградени системи за управление

Иван Гайдаров

На 20.10.2020 г. в Учебен корпус 2 на Техническия университет - София, Факултет Автоматика откри нова факултетна лаборатория в зала 2120 Б.
В новата лаборатория ще се обучават магистри от най-новата специалност на факултета "Вградени системи за управление". В нея студентите ще усвоят базови знания по принципите и методите на автоматизираното управление, които ще се имплементират във вградените системи за управление.

Лабораторията е обновена и оборудвана с помощта на Костал Софиясофт България ЕООД - водеща фирма в разработването и производството на електроника и електромеханични компоненти за автомобилната индустрия.

При откриването на лабораторията, ректорът на ТУ-София, проф. дн инж. Иван Кралов поздрави ръководство на Факултет Автоматика и представителите на фирма "Костал Софиясофт България" ЕООД за полезното сътрудничество и изрази своята увереност, че това е правилният път. Съграденото е доказателство, че ТУ-София обучава инженери във важни за обществото, индустрията и бизнеса специалности. "В нашия университет най-много държим на качеството на обучението, за да можем да отговорим на очакванията на работодателите", заяви проф. Кралов.

"За нас е удоволствие да работим с преподавателите от Техническия университет - София. Откриването на тази лаборатория е важен момент в реализирането на една идея, започнала преди около 5 години. За нас, като представители на бизнеса е важно да направим тази връзка, за която говорите и да дадем нашият дан, да помогнем за развитието на солидно инженерно образование в България. Освен теоритичните знания да дадем възможност на студентите да се сблъскат с част от проблемите на реалния живот", коментира от своя страна Красимир Паскалев, управител на "Костал Софиясофт България" ЕООД.

Лабораторията е с капацитет 18 места за лекции и семинарни упражнения и 9 лабораторни места, оборудвани с компютри и комплекти за разработване на вградени системи за управление.

Съвременният свят изисква нови решения на съществуващи задачи, внедряване на теорията в практиката, за да се отговори на необходимостта от комуникация и управление между хора и машини. Вградените системи за управление присъстват навсякъде в ежедневието ни - във всеки мобилен телефон, в потребителската електроника, в автомобилите, самолетите и всички модерни транспортни средства, както и в индустриалните процеси.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X